Комітет з питань свободи слова розглянув питання переходу до цифрового мовлення

November 12, 2015

Вчора, 11 листопада 2015 року відбулися чергові слухання Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики щодо впровадження цифрового мовлення в Україні.

Голова комітету Вікторія Сюмар, зазначила, що Україна не зуміла забезпечити до 17 червня 2015 року відключення аналогового мовлення, передбаченого «Женевою-2006».  Наразі триває паралельне мовлення у двох форматах (цифровому та аналоговому), що створює значні фінансові труднощі для телеканалів, особливо для тих, які не мають «олігархічних грошей», на чому наголошували низки телерадіокомпаній.

На засіданні була представлена презентація щодо впровадження цифрового мовлення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, як координатора перехідного процесу. Втім, згідно з листом Віце-прем’єр-міністра В’ячеслава Кириленка від 27 жовтня 2015 року, функція координатора передається Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації.

Разом з тим, не було отримано відповідей від координатора щодо щодо виконання вимог Закону України «Про телебачення і радіомовлення», який гарантує мовникам пріоритетне право на отримання цифрових ліцензій, а також щодо підстав рішення Нацради про припинення використання аналогових технологій у другій половині 2018 року, тоді як чинний План розвитку національного телерадіопростору передбачає завершення цього процесу у 2016 році.

Учасники слухань підсумували, що українська цифра потребує негайного перезавантаження, а Комітету було доручено узагальнити пропозиції, доопрацювати рекомендації і провести консультації з Кабміном на предмет створення міжвідомчої координаційної ради по напрацюванню програми завершення переходу на цифрові технології мовлення.