Комітет з питань свободи слова та інформації наполягає на проведенні парламентських слухань

April 23, 2013

Вісімнадцятого квітня 2013 року до Верховної Ради України внесено проект Постанови “Про проведення парламентських слухань на тему: “Стратегія розвитку національного телерадіопростору до 2015 року” (проект № 2859, (н. д. Микола Томенко, Олена Бондаренко, Ігор Мірошниченко, Микола Княжицький, Олена Кондратюк, Рустам Раупов, Юрій Стець).

Відповідно до проекту постанови Кабінет Міністрів України має до 6 вересня 2013 року підготувати і подати до Верховної Ради України інформаційно-аналітичні матеріали з питань винесених на парламентські слухання, пропозиції щодо рекомендацій слухань та визначити доповідачів від уряду.

Проектом також передбачено запросити до парламентських слухань представників  громадських організацій, які працюють у сфері діяльності електронних засобів масової інформації, органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, покликаних забезпечити перехід телебачення України на цифрове мовлення, профільних наукових установ, експертів та мовників.

У пояснювальній записці ініціатори проекту зазначають, що попри надзвичайну важливість, проблеми переходу телебачення України на цифрове мовлення ні разу не обговорювалися з трибуни Верховної Ради України, тому вони потребують невідкладного публічного обговорення у форматі парламентських слухань за участі фахівців, експертів, політиків, представників виконавчої влади, місцевого самоврядування та громадськості.

Нагадаємо, у березні 2013 року Верховна Рада не прийняла постанову № 1258 «Про парламентські слухання: впровадження цифрових стандартів мовлення в Україні». Разом з тим 15 травня 2013 року Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації планує провести комітетські слухання з питань переходу на цифру.