Кому не місце у Верховному Суді

July 21, 2017

Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) завершила розгляд висновків Громадської ради доброчесності (ГРД) про невідповідність кандидатів у Верховний Суд критеріям доброчесності та професійної етики. Після цього Комісія має сформувати остаточний рейтинг кандидатів на посади суддів нового Верховного Суду, цим самим визначивши фактично фінальний склад майбутньої найвищої інстанції.

Саме зараз розпочинається найважливіший етап конкурсу, коли виставлені Комісією бали будуть вирішувати долю нового Верховного Суду. Втім після пленарних засідань ВККС на конкурсі залишилося 76 кандидатів із негативними висновками Громадської ради доброчесності, спроможність яких здійснювати правосуддя фактично визнала Комісія на пленарних засіданнях. При цьому, відповідно до Положення про кваліфікаційне оцінювання, ВККС має припинити участь у конкурсі кандидата за наявності хоча б одного випадку недоброчесної поведінки. Такі беззаперечні випадки містяться у висновках Громадської ради доброчесності та мають стати підставами для уникнення призначення таких кандидатів суддями Верховного Суду.

Активісти Руху ЧЕСНО в рамках кампанії ЧЕСНО.Фільтруй Суд! склали список кандидатів, які продовжили участь у конкурсі, незважаючи на негативний висновок ГРД, у якому містяться беззаперечні факти щодо їхньої невідповідності вимогам доброчесності та професійної етики.

Такими беззаперечними фактами, що свідчать про недоброчесність є:

 

  • ухвалення суддею одноосібно або у колегії рішень, які порушували права людини та це було констатовано Європейським судом з прав людини;
  • явна невідповідність витрат та майна кандидата і його родини задекларованим доходам;
  • недостовірні відомості у декларації доброчесності;
  • заборона суддею мирних зібрань та акцій протесту.

 

Закликаємо Вищу кваліфікаційну комісію суддів припинити участь у конкурсі кандидататів, відносно яких у висновках ГРД встановлені описані беззаперечні факти недоброчесної поведінки. При цьому щодо окремих кандидатів була встановлена невідповідність одразу щодо кількох критеріях доброчесності.

  1. Кандидати, які ухвалювали рішення, що порушували права людини та це було констатовано Європейським судом з прав людини:

Берднік Інна Станіславівна

Гриців Михайло Іванович

Ємець Анатолій Анатолійович

Кривенда Олег Вікторович

Прокопенко Олександр Борисович

Романюк Ярослав Михайлович

Франтовська Тетяна Іванівна

Шевченко Тетяна Валентинівна

Школяров Віктор Федорович

  1. Кандидати, щодо яких встановлено явну невідповідність витрат та майна кандидата і його родини задекларованим доходам:

Ємець Анатолій Анатолійович

Козир Тетятна Павлівна

Ступак Ольга В’ячеславівна

Фінагеєв Валерій Олександрович

Фролова Олена Григорівна

Шицький Іван Богданович

  1. Кандидати, які зазначили недостовірні відомості у декларації доброчесності:

Гриців Михайло Іванович

Ємець Анатолій Анатолійович  

Кривенда Олег Вікторович

Наставний Вячеслав Володимирович

Прокопенко Олександр Борисович

Слинько Сергій Станіславович

Франтовська Тетяна Іванівна

Шевченко Тетяна Валентинівна

Школяров Віктор Федорович

  1. Кандидати, які брали участь у забороні мирних зібрань та акцій протесту:

Головчук Світлана Володимирівна

Золотніков Олександр Сергійович

Рецебуринський Юрій Йосипович

Саприкіна Ірина Валентинівна

Черпак Юрій Кононович