Конфлікти інтересів та e-декларування: ВУРівці ознайомилися з антикорупційною роботою РПР

October 24, 2016

Фото1Студенти четвертого набору ВУР продовжують навчання. Темою цього тижня стала антикорупційна реформа. З лекціями для слухачів виступили Гюнель Бабакішієва – експерт ГО “Ейдос: Центр політичних студій та аналітики”, Іван Пресняков, керівник проекту “Прозорість та доброчесність публічного сектора” Програми розвитку ООН в Україні та Вікторія Козаченко – спеціаліст з інституційного розвитку проекту “Прозорість та доброчесність публічного сектора” Програми розвитку ООН.

На початку Гюнель Бабакішієва розповіла слухачам, що таке конфлікт інтересів. “Конфлікт інтересів – це коли особисті інтереси пересікаються зі службовими обов’язками. Однак ї потенційний конфлікт інтересів не обов’язково переростає в реальний конфлікт”, – пояснила вона.

Із виступу експерта ВУРівці дізнались, як мають діяти депутати та чиновники у разі конфлікту інтересів. За її словами, основним принципом врегулювання такої ситуації є відсторонення посадовця від виконання обов’язків. У такому разі чиновник має утриматися від подальших дій. Також Гюнель Бабакішієва14796174_635532493321556_1709233210_o навела приклади реальних кейсів про конфлікти інтересів та шляхи боротьби з ними.

У свою чергу, Іван Пресняков та Вікторія Козаченко розповіли про способи протидії корупції та чим займається проект “Прозорість та доброчесність публічного сектора”.  

“Всі кажуть, що корупція – це хвороба. Але хвороба – це коли можна просто випити пігулку і вилікуватися. Тож корупція – це не захворювання, а війна”, – наголосив Іван Пресняков.

За словами спікерів, одним із інструментів протидії корупції є закон про конфлікт інтересів.

14808921_634713153403490_665034802_o“Як це працюватиме? Просто ми матимемо чіткий порядок управління конфліктом інтересів та перелік санкцій для чиновника, який не заявив про такий конфлікт – усе це буде прописано в законі”, – зазначили вони.

Під час лекції Іван Пресняков та Вікторія Козаченко розповіли про головний напрям їхнього проекту – запровадження системи електронного декларування. Зокрема, пояснили, як функціонує е-декларування та як працювати з системою


“Е-декларування – це відкритість, всебічність та відповідальність. Відкритість, бо це перша онлайн-база декларацій, де кожен може подивитися, чим володіє посадовець і чи відповідає це його доходам. Всебічність, бо чиновники декларуватимуть усю готівку, подарунки та незавершені будівлі, чого не було раніше. А за недостовірні відомості чи несвоєчасне подання декларації настає відповідальність: адміністративна і навіть кримінальна”,
 – зазначив Іван Пресняков.

На думку експертів, запровадження нової системи декларування дозволить не просто зробити корупцію чи наслідки корупції відкритими до суспільства, а й якісно очистити систему державної служби.