Концепція інформаційної політики

June 16, 2009

Дванадцятого червня 2009 року Кабінет Міністрів України вніс до Верховної Ради України проект Закону України «Про Концепцію державної інформаційної політики» (законопроект № 4664).

Концепція спрямована на забезпечення конституційного права кожного на одержання, збирання, зберігання і поширення інформації, на вільне вираження своїх поглядів, в тому числі у засобах масової інформації; забезпечення розвитку громадянського суспільства, його демократичних інституцій, зокрема вільного і безперешкодного функціонування засобів масової інформації, а також створення системи суспільного мовлення, сприяння розвитку соціально відповідальної журналістики.

Реалізація концепції має відбуватися, зокрема шляхом оновлення законодавства про інформацію, адаптація до норм та стандартів законодавства Європейського Союзу, зокрема впровадження демократичних стандартів щодо реалізації права кожного на доступ до інформації, забезпечення прозорості відносин власності стосовно засобів масової інформації; встановлення порядку надання статусу засобів масової інформації
веб-ресурсам вітчизняного сегмента Інтернет, запровадження дієвого державного, парламентського та громадського контролю за дотриманням вимог законодавства про інформацію та встановлення відповідальності за його порушення. Також концепція наголошує на необхідності модернізації та реформування державних засобів масової інформації, в т.ч.  роздержавлення друкованих ЗМІ; підтримці наукових досліджень щодо підвищення рівня плюралізму у засобах масової інформації, зокрема в частині впливу нових технологій; сприяння поширенню інформації про розвиток та регулювання нових інформаційно-комунікаційних технологій, зокрема про вплив цифрового мовлення на розвиток суспільства.

Серед іншого, Концепція пропонує створити та забезпечити функціонування української редакції міжнародного телевізійного каналу “Євроньюс”.

Слід зазначити, що Концепція пропонує реалізувати вже гарантовані законом права, як то права на спростування, та право не повідомляти про джерело інформації, за винятком законодавчо визначених випадків, коли така інформація оприлюднюється за рішенням суду (гарантоване законом про пресу та частково, законом про телебачення і радіомовлення).

Адреса документу: http://gska2.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc34?id=&pf3511=35530&pf35401=144174