КСУ припинив провадження у справі про конституційність штрафів Нацради

December 20, 2016

7 грудня Конституційний Суд України ухвалив рішення, яким припинив конституційне провадження у справі за конституційним поданням 49 народних депутатів щодо відповідності Конституції України норми зі статті 72 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», за якою розміри штрафів встановлюються Національною радою з питань телебачення і радіомовлення за погодженням з Кабінетом Міністрів України відповідно до вимог законодавства.

Таке рішення було прийнято з огляду на внесення під час розгляду конституційного подання змін до згаданого положення закону, відповідно до яких у тексті статті 72 ЗУ «Про телебачення і радіомовлення» було безпосередньо визначено розмір штрафів та порядок їх накладення.

Так, Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (01.11.2016 № 1715-VIII, раніше – законопроект № 4815) було чітко визначено розміри штрафів, що розраховуються у відсотковому співвідношенні до розміру ліцензійного збору (5, 10 та 25 % від нього, залежно від правопорушення).

Тож, з огляду на втрату оспорюваним у поданні положенням чинності у зв’язку із внесенням до Закону «Про телебачення і радіомовлення» зазначених вище змін, конституційне провадження було припинене на підставі непідвідомчості КСУ питань, порушених у конституційному поданні.

Нагадаємо, що  1 листопада Верховна Рада України ухвалила Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (щодо удосконалення процедури застосування санкцій Національною Радою) (проект № 4815, н.д. Шверк Г.А., Артеменко А.В., Севрюков В.В., Тетерук А.А. та ін.). Спрямований на підвищення ефективності діяльності Нацради у сфері контролю за дотриманням законодавства про телебачення і радіомовлення, цей акт, серед іншого, визначає розміри штрафів Нацради та змінює порядок їх накладення.

Ознайомитися з відповідною ухвалою Конституційного Суду можливо за посиланням.

Детальніше про зміни, передбачені Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (01.11.2016 № 1715-VIII, раніше – законопроект № 4815) – читайте за посиланням.