Квоти на мову

March 19, 2008

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення 19 березня 2008 року ухвалила за основу рішення про внесення змін до Рекомендацій щодо визначення мови програм і передач, у програмних концепціях телерадіоорганізацій, які ведуть мовлення на території України або претендують на отримання ліцензії, що були затверджені Національною радою у квітні 2004 року.

Відповідно до проекту рекомендацій, з 2009 року телерадіоорганізації, що здійснюють загальнонаціональне мовлення, мають забезпечити 80%, а з 2010-го – 85% україномовних програм і передач. Крім того, планується запровадити норму, за якою ці квоти мають стосуватися не лише загальнодобового мовлення, але й мовлення у часових відрізках – у будні з 18-ої до 24-ої години, а у святкові і вихідні дні з 9-ої до 24-ої години. Такі ж квоти запроваджуватимуться і для закордонного мовлення. Для регіонального мовлення Національна рада відповідно до перепису населення визначатиме перелік мов, якими вестиметься мовлення, щоправда квота на українську мову не сягатиме нижче встановленої законом – 75%.

Повний текст проекту рекомендацій, чинні рекомендації та статистика щодо компактного проживання національних меншин знаходиться за адресою:

http://nrada.gov.ua/cgi-bin/go?node=601