«Київ без тютюнового диму» починає наліпкову кампанію проти куріння

October 24, 2013

Проект “Київ без тютюнового диму” Інституту Медіа Права починає наліпкову кампанію проти куріння сигарет в громадських місцях в Києві. Її метою є ознайомити людей із тим, в яких саме громадських місцях курити заборонено.

Ця кампанія є третьою спільною кампанією проекту «Київ без тютюнового диму» і громадських організацій-учасниць Коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну». Партнерами кампанії є бюро «Свідомо», Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (Асоціація УМДПЛ), ГО «Життя», ВМГО «Молодіжний націоналістичний конгрес».

«Київ без тютюнового диму» випустив наліпки з надписами: «На зупинках громадського транспорту і в 50-метровій зоні навколо них курити заборонено», «У під’їздах житлових будинків курити заборонено», «Курити заборонено у залізничному транспорті загального користування, що використовується для перевезення пасажирів». Під час кампанії громадські активісти та небайдужі громадяни розклеюватимуть їх у Києві в тих місцях, де куріння заборонено Законом України № 2899 та Рішенням Київської міської ради.

Наліпкова кампанія організована з метою підвищення рівня обізнаності громадян та необхідності дотримання Закону України № 2899 «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення», зокрема статті 13, що стосується заборони куріння у таких громадських місцях як під‘їзди житлових будинків, зупинки громадського транспорту та поїзди (залізничний транспорт).

Мешканці Києва незадоволені ситуацією, коли їх обкурюють у громадських місцях, в яких чинним законодавством курити забороняється. Не рідко люди не знають як захистити своє право на бездимне повітря і, що закон на їхньому боці. Дуже часто як некурці, так і курці не достатньо обізнані в діючих заборонах на куріння у вищеназваних громадських місцях. Це і спричинило необхідність проведення такої кампанії.

Охочі долучитися до кампанії зможуть отримати наліпки в офісах партнерських громадських організацій, після чого їх треба буде розклеїти у відповідних громадських місцях та сфотографувати. Фотографії, розміщених наліпок слід надіслати таабо розмістити на FB-сторінці проекту «Київ без тютюнового диму» https://www.facebook.com/SmokeFreeKyivабо ж надіслати за електронною адресою: yulia@medialaw.kiev.ua.


«До нас дуже часто звертаються з питанням про те, що робити, якщо людину обкурюють чи просто повідомляють про куріння в якомусь із закладів, мовляв «зробіть щось», – зауважила Юлія Солоха, координатор проекту «Київ без тютюнового диму».– Однак, якщо вас обкурюють, а значить – труять сигаретним димом, ви не маєте терпіти або ж чекати, доки хтось інший відстоюватиме ваше право на чисте повітря. Закон на вашому боці. Тож, якщо курять поряд з Вами, наприклад на зупинці громадського транспорту або у пішохідному переході, чемно попросіть людину не курити поряд з вами та відійти в бік. Ми закликаємо мешканців Києва активно відстоювати своє право на простір без тютюнового диму. А тим, кому набридло труїтися тютюновим димом, пропонуємо приєднатися до кампанії, взяти наліпки та розклеїти їх у місцях, в яких курити не можна. Чим активніше суспільство реагуватиме на подібні ситуації, тим швидше традиція свавільного обкурювання відійде у небуття».

– Більшість громадян України законослухняні. Якщо люди знають, що їх певна дія є незаконною, то вони або припиняють вчиняти цю дію, або ж намагаються приховати правопорушення. Тому нанесення знаків про заборону куріння в громадських місцях допоможе українцям не порушувати закон, що регламентує, де саме не можна курити. Справа у тому, що більшість громадян просто не знають таких місць і тому несвідомо порушують закон. В той же час, більша частина громадян, які не курять необізнані в тому, що саме на зупинках чи в під’їздах вони мають законне право вимагати дотримання законодавства та захищати своє право на бездимне повітря. Ця кампанія допоможе не лише сприяти припиненню порушення закону, але й захистити здоров’я громадян, – вважає Іван Кішка, голова секретаріату ВМГО «Молодіжний Націоналістичний Конгрес».


Усі охочі надрукувати наліпки самостійно та долучитися до громадської кампанії, можуть завантажити файли у хорошій якості за посиланнями:

http://toolserver.org.ua/files/NoSmoking-parky&skvery.eps
http://toolserver.org.ua/files/NoSmoking-pidiizd.ai
http://toolserver.org.ua/files/NoSmoking-vahon.ai
http://toolserver.org.ua/files/NoSmoking-zupynka.ai

Для поширення знаків у мережі Інтернет або в соціальних мережах наліпок, їх можна завантажити за посиланням: https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:No_smoking_signs_in_Ukraine

Мешканці Києва можуть долучитись до кампанії, звернувшись за однією з нижче вказаних адрес і безкоштовно отримати наліпки з інформацією про заборону курити на зупинках громадського транспорту, у під’їздах будинків та залізничному транспорті.

    

ДЕ МОЖНА ОТРИМАТИ НАЛІПКИ

Інститут Медіа Права – вул. Старонаводницька, 8, оф. 29,  Юлія Солоха 044-496-05-80

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (Асоціація УМДПЛ) вул. Лисенка, 1, кв. 50, Марина Цапок 097 961 73 46

Офіс Молодіжного Націоналістичного Конгресу (ст. м. Золоті Ворота) вул. Ярославів Вал, 9, Іван Кішка 096 188 37 93

Офіс ГО «Життя»  (ст. м. Золоті Ворота) вул. Золотоворітська, 2А, оф. 8, Марія Голуб 050 902 09 38

Офіс бюро «Свідомо», вул.. Рейтарська, 2113, оф. 4а, код. 238, Марія Землянська