«Київпастранс» та «Київ без тютюнового диму» маркують місця, де заборонено курити

November 19, 2014

У вівторок 18 листопада 2014 р. у Києві стартувала спільна кампанія КП «Київпастранс» та проекту «Київ без тютюнового диму» ГО «Інститут Медіа Права», в рамках якої на зупинках громадського транспорту та у трамваях, тролейбусах, а також вагонах міської електрички з’являться графічні інформаційні знаки та повідомлення із зазначенням місць, де заборонено куріння.

Працівники КП «Київпастранс» розміщують інформаційні надписи такого змісту: «На зупинках громадського транспорту і в 50-метровій зоні навколо них курити заборонено», «Курити заборонено у залізничному транспорті загального користування та на платформах». У салонах наземного транспорту – автобусах, тролейбусах, трамваях – розмістять загальну інформацію з переліком громадських місць, де відповідно до діючого закону, куріння заборонене.

«Ми підтримали ініціативу громадських організацій щодо реалізації проекту «Київ без тютюнового диму». Дуже важливим для кожного громадянина є знання як своїх прав так і обов’язків, тим паче українське суспільство орієнтовано на євроінтеграцію. Дотримуючись законодавства щодо заборони паління у громадських місцях ми робимо крок на зустріч поліпшенню здоров’я нації» – зазначив  генеральний директор КП «Київпастранс» Сергій Майзель.

Інформаційна кампанія організована з метою підвищення рівня обізнаності громадян та необхідності дотримання Закону України №2899 «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення», зокрема статті 13 та Рішення Київської міської ради від 18 вересня 2008 року №246/246, що стосується заборони куріння у таких громадських місцях, як зупинки, підземні переходи, громадський і залізничний транспорт тощо.

Необхідність проведення такої кампанії викликана у першу чергу тим, що мешканці Києва незадоволені ситуацією, коли їх обкурюють у громадських місцях, в яких чинним законодавством курити забороняється. Не рідко люди не знають як захистити своє право на бездимне повітря і, що закон на їхньому боці. Така ситуація викликана ще й тим, що дуже часто як некурці, так і курці не достатньо обізнані в діючих заборонах на куріння у громадських місцях. 

«В Україні діє досить хороший закон, який обмежує куріння у місцях великого скупчення людей та захищає право на повітря, вільне від тютюнового диму, тих, хто не курить. І ми повинні докласти зусиль, аби забезпечити належний рівень його виконання. Наша мета досить проста – сприяти дотриманню діючого закону, що визначає конкретний перелік місць, де курити не можна та захистити здоров’я людей. Усі без винятку громадяни повинні знати, де саме курити заборонено і, що за порушення закону доведеться відповідати. У свою чергу, розуміння того, що право не бути обкуреним – захищено законом – дозволить активізувати людей, щоб відстоювати це право», – зауважила Юлія Солоха, координатор проекту «Київ без тютюнового диму» ГО «Інститут Медіа Права».