МАГ “озброїв” регіональних активістів новими практичними антикорупційними навичками

March 14, 2016

Про виявлення корупційних схем у державних закупівлях на місцевому рівні та їхнє оскарження, про боротьбу з корупцією в енергетиці та ЖКГ, про те, як аналізувати декларації чиноників та депутатів, як успішно запустити власний антикорупційний проект, як провести журналістське розслідування і розробити антикорупційну кампанію, а також про медіа корупцію слухали, дискутували і засвоювали знання на практиці учасники Майстерні активних громадян 11 -13 березня у столиці. Це вже другий модуль масштабного антикорупційного проекту Інституту Медіа Права у партнерстві з Реанімаційним пакетом реформ для 30 тренерів із регіонів України. 

12795152_516851888517120_2060183028955219072_oКорупція в Україні токсична та охоплююча. Але я сподіваюся, що Майстерня активних громадян дасть Вам імпульс для боротьби з нею на місцях. Вірю, що по закінченню навчання, Ви повернетеся у свої регіони озброєними і непохитними у боротьбі з корупцією,” – звернулася до МАГів на відкритті навчання програмний менеджер Pact Юлія Курнишова.

Моніторити державні закупівлі і стежити за тендерними процедурами закликав активістів юрист ГО “Центр протидії корупції” Сергій Миткалик. “Корупційні зловживання можна виявляти навіть удома, сидячи за комп’ютером. У цьому допоможе Веб-портал з питань державних закупівель та відкриті реєстри,” – зауважив юрист і повідомив, що найбільш ефективним органом у боротьбі з корупцією у державних закупівлях є Державна фінансова інспекція (ДФІ). 

Щодо боротьби з корупцією в енергетиці та ЖКГ, то експерти порадили моніторити виконання Закону України № 887 “Про особливості доступу до інформації у сферах постачання електричної енергії, природного газу, теплопостачання, централізованого постачання гарячої води, централізованого питного водопостачання та водовідведення”, що вступив у дію навесні цього року. 

Цей закон разом із рядом інших антикорупційних інструментів дозволить мешканцям територіальних громад стежити за ефективністю використання бюджетних коштів у сфері ЖКГ, а також за формуванням тарифів на комунальні послуги,” – повідомила  координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської Мережі ОПОРА, експерт РПР Тетяна Бойко.

11244916_517366591798983_2068343748626819244_oЩодо доступу до фінансової інформації, то експерт Transparency International Україна Дмитро Якимчук порадив активістам здійснювати постійний контроль за владою на предмет фінансової дисципліни та прозорості. 

Вам потрібно моніторити офіційні веб-сайти органів державної влади щодо вчасного опублікування та наявності декларацій про доходи і майно. У разі відсутності останніх, слід писати запити на інформацію, стимулюючи таким чином чиновників опубліковувати декларації та отримувати до них доступ,” – зауважив Дмитро Якимчук і додав, що аналіз декларацій може показати потенційні конфлікти інтересів та наявність незаконнного збагачення.

Головний розробник проекту “Канцелярська сотня” Дмитро Чаплинський показав МАГівцям огляд вдалих і невдалих проектів щодо прозорості влади, відкритих даних, які реалізує “Канцелярська сотня” і розповів, як запустити власний антикорупційний проект.

Про проведення резонансного журналістського розслідування вчили регіональних тренерів головний редактор проекту “Наші гроші” Олексій Шалайський і журналіст-розслідувач програми журналістських розслідувань “СХЕМИ. Корупція в деталях” Максим Савчук.

10272494_516852305183745_327930306712801424_oОлексій Шалайський зазначив, що хороше журналістське розслідування базується на відповіді на три запитання: що вкрали? як вкрали? I хто вкрав? “ХТО у цьому ключі є малозначимим. Головне відповісти на питання: ЯК вкрали. Бо часто крадуть і люди навіть не відчувають и не розуміють, ЯК це відбувається. Бо зараз максимальна корупція сконцентрована там, де громадськість цього не бачить, завуальовано,” – підкреслив Олексій Шалайський.

А Максим Савчук порадив МАГівцям гуртувати навколо себе свідомих громадян, тому що “в маленьких містах, селах, райцентрах важко боротися із свавіллям чиновників, бо переважно маєш справу із сімейно-кримінальними угрупуваннями”.

Журналіст-розслідувач програми журналістських розслідувань “СХЕМИ. Корупція в деталях”  зазначив, що найбільше спротиву починається, коли журналісти чи активісти зачіпають інтереси великих корпорацій і значимих високопосадовців.

Тоді задіюється механізм спротиву, залучаються професійні юристи, починаються погрози судами як у сторону журналіста, так і активіста. Тому щоб убезпечити себе, потрібно вивчати законодавство і ретельно перевіряти кожен викладений у матеріалі факт,” – говорить Максим Савчук.

Про специфічну, до певної міри, боротьбу проти корупції в освіті розповіла активістам менеджер антикорупційної кампанії “ЧИСТІ ВИШІ” Марія Симонова.

Боротьба проти корупції – це не просто акумулювання суспільного невдоволення, а побудова нових правил нової гри. Часто акторами боротьби виступають студенти, які є головними бенефіціарами якісної та чистої від корупції освітньої послуги, але мало зихащені від тиску з боку адміністрації чи викладачів ВНЗ,” – зауважила Марія Симонова і поділилася з МАГівцями рекомендаціями щодо впровадження антикорупційного моніторингу та розслідувань у вищих навчальних закладах.

На прикладах успішних кейсів і проектів учасники Майстерні активних громадян дізналися, як запустити власний антикорупційний проект і сприяти проведенню резонансного журналістське розслідування.

Спільно з директором з розвитку Інституту Медіа Права Тетяною Семілетко активісти засвоїли практичні маркери в медіа корупції, за допомогою яких можна розрізнити: інформування, пропаганду, політичну та комерційну джинсу, цензуру або самоцензуру, маніпуляції у заголовках. Також навчилися, як і де шукати інформацію про власників українських ЗМІ.

 

1980182_517576215111354_6539445334888850338_o

 

На практиці МАГівці засвоювали розробку антикорупційних кампанії, користуючись універсальною стретегією, про яку їм розповіла  виконавчий директор “Центр UA”, член Ради Реанімаційного Пакету Реформ Інна Борзило.

 

 

У результаті учасники Майстерні розробили 6 кейсів за такими темами:

12029640_517651741770468_4536914603462297282_o1. Виявлення невідповідності стилю життя суддів у вашій області статкам, які були ними задекларовані

2. Підвищення обізнаності громадськості та чиновників про різницю між хабарем та подарунком чиновнику
3. Забезпечення оприлюднення інформації про використання бюджетних коштів на ремонт доріг в області
4. Забезпечення доступу громадян та журналістів до засідань місцевої облради та постійних комісій ради
5. Сприяння подоланню практики хабарництва у МРЕВ області при отриманні посвідчення водія
6. Подолання корупційних ризиків у наданні адміністративних (публічних) послуг громадянам.

Знання, отримані на ІІ модулі, тренери Майстерні активних громадян передадуть свом колегам з міст, районів і селищ на регіональних навчаннях, що розпочнуться по 16 областях України у квітні цього року.

 Фотозвіт із заходy можна знайти за цим посиланням.

 

Проект «Майстерня активних громадян» виконується в рамках проекту «Об’єднуємося заради реформ» (UNITER), що реалізується Pact в Україні за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).