МАГівці провели гучні антикорупційні розслідування у регіонах

July 1, 2016

17 проектів було відібрано у результаті конкурсу на кращий антикорупційний проект серед учасників Майстерні активних громадян. Їхні автори приїхали до Києва та сьогодні представляють колегам-активістам свої напрацювання. 

Подані на розгляд роботи засвідчують, що проблем у державі багато і з ними потрібно боротися.

Щоб дати уявлення про те, що непокоїть українців у регіонах, наведемо кілька тем конкурсних проектів, які сьогодні презентували під час Майстерні регіональні активісти. 

Серед таких: захоплення земель і їх протизаконне виділення; нецільове використання бюджетних коштів; порушення у сфері держзакупівель; махінації у шкільних їдальнях; використання чиновниками, для приховування сумнівно зароблених грошей, податкових гаваней, на кшталт Бангладеш; суддівське та прокурорське свавілля; зловживання нотаріусів; крадіжки і недбальство при ремонті доріг; завищені тарифи у ЖКГ; порушення у сфері медицини; невідповідність чиновницьких декларацій демонстративному шикуванню дорогими автівками та будинками; грошові побори у школах та дитсадках. 

Усі названі проекти – це не лише констатація проблем. У кожному випадку було здійснено акти громадського впливу на владу. У одних випадках шляхом проведення журналістських розслідуваннь, у інших – через звернення до судів або громадські зібрання. 

Майже кожен проект – це історія успіху у боротьбі з дрібними і масштабними проявами корупції. Отримані результати дуже обнадійливі. Суспільство має потенціал для боротьби із корупцією. Держава може і буде правовою, успішною і багатою, зручною і комфортною для громадян.