Майстерня активних громадян відвідала Луганщину, Житомирщину та Кіровоградщину

February 16, 2016

Минулого тижня Інститут Медіа Права в партнерстві з Реанімаційним Пакетом Реформ в рамках антикорупційної Майстерні активний громадян провів антикорупційні тренінги на Луганщині, Житомирщині та Кіровоградщині.

У заході взяло участь близько 80 місцевих активістів, серед який були депутати місцевих рад, громадські діячі, журналісти, тобто активні громадяни, які поділяють гасло Майстерні  «Змін не прагнуть. Їх створюють».

Учасники антикорупційного тренінгу першого модулю ознайомилися не лише з поняттям корупції та її види, а що головніше також з засобами її протидії та запобігання корупції, з антикорупційними положеннями законодавства та антикорупційними органами, дієвими антикорупційними інструментами, і також дізналися про запит на інформацію як інструмент контролю за владою. Крім того, вся подана інформація була підкріплена конкретними прикладами успішної антикорупційної практики.

12657941_504837339718575_5957525709665105609_oСпікерами тренінгу на Луганщині виступили голова правління ВОГО «Громадська студія» Анатолій Тобілко та регіональний координатор  проекту «Майстерня активних громадян» Віталій Жугай. «На перший модуль Майстерні активних громадян прийшло багато учасників, навіть більше, ніж очікували організатори. Діалог між експертами та активістами будувався на прикладах з життя місцевих громад, чи то з випадками корупційних дій, чи доступу до публічної інформації. Важливими моментами першого модулю стала презентація сайту “Доступ до правди”, «Мережі захисників права на доступ до публічної інформації», діяльності Інституту Медіа Права та громадських коаліцій,» зазначив Анатолій Тобілко, експерт Майстерні активних громадян. «Особливо важливими виявилися питання діяльності офісу Уповноваженого з прав людини по захисту прав на інформацію та можливостей місцевих активістів по впливу на зміни до регламентів місцевих рад в розділі співпраці з журналістами, громадськими організаціями та громадянами, а також їхньої відкритості. Сьогоднішній тренінг заклав міцну основу для коаліційної співпраці учасників Майстерні в місцевих громадах,» – підкреслив пан Тобілко.

Щодо антикорупційної проблематики на Житомирщині,  як прокоментував Сергій Яцик – експерт Майстерні активних громадян – “найбільший ворог розвитку громадянського суспільства, – це корупція у всіх її проявах. Корупція не дає можливості розвиватися чесній конкуренції, займатися відкрито бізнесом, отримувати якісні послуги у сфері освіти, медицини, житлово-господарського обслуговування. Не виняток і Житомирська область… Наприклад, 12 лютого 2016 року Служба безпеки України спільно з прокуратурою та поліцією затримала головного інспектора Житомирського міськвідділу Державної служби з надзвичайних ситуацій, за підозрою у систематичному вимаганні грошей за уникнення підприємцями відповідальності через порушення вимог пожежної безпеки. Відомо, що для подолання корупції потрібна політична воля. Звичайно вона є у житомирських чиновників… але не у всіх. Тому дуже важливо, щоб кількість активних громадян, які готові боротися із корупцією, зростала. А, ми команда активістів Житомирщини навчаючись самі, передаватимемо свій досвід іншим активістам, аж до переможного кінця, ” – підкреслив пан Яцик, кандидат філософських наук, проектний менеджер ГО “Молодіжна фундація європейських ініціатив.”

Спікерами тренінгу також були Ольга Рудницька, кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри правознавства Житомирського державного університету імені Івана Франка, Олеся Холопік, менеджер проекту Майстерня активних громадян, Христина Буртник, юрист Інституту Медіа Права, Володимир Піньковський, регіональний координатор Рух ЧЕСНО в Житомирській області та Ванда Савінова, регіональний координатор порталу IGOV.UA в Житомирській області. 

12717794_506620229540286_1024735993348233077_nАнтикорупційний проблематику Кіровоградщині Зоя Лебідь, журналіст сайту «Наші гроші», та громадський діяч , ГМ«ОПОРА» і спікер тренінгу описала як «серед сфер, яким в регіоні найбільше притаманна корупція, називають суди, органи місцевого самоврядування, освіту – від садочка до вузу та земельну сферу. Так нещодавно в корупції звинуватили виконуючого обов’язків керівника Держгеокадастру в області і практично відразу після відсторонення чиновниці ситуація почала змінюватися. Найбільш цінним в навчанні стали практичні інструменти, про які і які спробували на практиці учасники. Не менш серйозними є і очікування від подальшого спілкування і роботи Майстерні.».

Також спікерами на Кіровоградщині були Анатолій Стоян, регіональний координатор кампанії “Стеж за грошима” Громадського руху ЧЕСНО, та Віталій Жугай, регіональний координатор  проекту «Майстерня активних громадян». «До Майстерні у Кіровограді потрапили учасники з надзвичайно різноманітним досвідом громадської та антикорупційної діяльності: від учнів і студентів – до журналістів, соціальних працівників, викладачів, депутатів місцевих рад та юристів,» – зазначила пані Лебідь.

Фотозвіти із заходів можна знайти за цим посиланням.