Медіа експерти обговорили перспективи захисту «викривачів» в Україні

July 30, 2014

Інститут Медіа Права 29 липня 2014 року провів третю неформальну зустріч медіа юристів та медіа експертів  для спілкування та обміну ідеями, яка цього разу була присвячена питанням захисту викривачів (whistleblowers).

Під час заходу медіа-експерт Оксана Нестеренко презентувала учасникам міжнародний досвід у сфері захисту осіб, що поширюють суспільно важливу інформацію, яку вони отримують, працюючи в органах влади або приватних корпораціях. Зокрема, учасники зустрічі обговорили гарантії захисту викривачів, передбачені законодавством зарубіжних країн – Великобританії, Канади, США, Австралії та Південної Африки.

Головна мета заходу полягала у визначенні актуальності питання захисту викривачів в Україні та пошуку оптимальної для вітчизняної правової системи моделі регулювання цих відносин. Так, експерти дійшли висновку про необхідність врахування позитивного досвіду щодо поширення захисту від будь-яких переслідувань не лише на осіб, що поширюють інформацію з органів влади, а і на тих, хто працює в приватній сфері, а також на осіб, що допомагають викривачам. Ефективний закон, на думку медіа-юристів, також повинен встановлювати достатню компенсацію за незаконне звільнення та інші репресії, яким був підданий викривач, та може містити норми щодо матеріальної винагороди для викривачів, якщо поширена ними інформація запобігає корупційним діям, недонаповненню держбюджету тощо.

Наостанок, учасники заходу відзначили важливу роль, яку мають відігравати громадські організації для забезпечення прав викривачів.


Особисте спілкування фахівців у галузі медіа є надзвичайно важливим для обміну досвідом та генерування ідей. Тому Інститут Медіа Права продовжить підтримувати зустрічі для обговорення актуальних медіа проблем, утворення спільноти експертів та підтримання постійної комунікації між ними. 

Ця зустріч була проведена за сприяння міжнародної організації «Міжнародна підтримка медіа» IMS за підтримки Міністерства закордонних справ Норвегії.