Медіа група РПР закликає прем’єр-міністра взяти на контроль реформу суспільного мовлення

September 15, 2016

Експерти групи Реанімаційного пакету реформ з питань медіареформи звернулися до прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана із закликом взяти під особистий контроль завершальний етап суспільного мовлення, аби уникнути його можливого зриву через блокування з боку фіскальної служби.

Для реєстрації суспільного мовника – Національної суспільної телерадіокомпанії – необхідна попередня ліквідація державних телерадіокомпаній. Однак цей процес не вдається завершити у заплановані строки, оскільки Державна фіскальна служба не дає згоди на ліквідацію.

Через дії посадових осіб органів Державної фіскальної служби склалися обставини, які ставлять усю реформу під загрозу зриву — внаслідок чого створення суспільного мовлення в Україні може бути знов відкладено, щонайменше на рік“, – наголошують автори заяви.

Як відзначають у РПР, органи ДФС не лише ігнорують повідомлення щодо правонаступництва всіх зобов’язань, але й акти КМУ, що регулюють питання тимчасово окупованих територій. Тож лише злагоджені дії органів державної влади можуть забезпечити ефективне і своєчасне проведення реформи.

Зазначимо, що Наглядова рада НСТУ також звернулася до прем’єр-міністра із закликом вжити заходів для створення суспільного мовлення в Україні.

 

Нижче наводимо повний текст заяви: 

 

Шановний пане Прем’єр-міністре!

Експерти групи Реанімаційного пакету реформ з питань медіареформи висловлюють Вам повагу і звертаються до Вас у зв’язку з украй тривожною ситуацією, що склалася під час створення суспільного мовлення.

Україна з 2014 року реформує систему державного мовлення. Це є виконанням зобов’язань перед Радою Європи від 2003 та 2005 років, а також необхідним кроком для медійного простору, що характеризується високим монополізмом і вкрай незбалансованою програмною політикою. Впродовж двох років було ухвалено необхідні зміни до законодавства щодо створення суспільного мовлення, утворено регіональні філії об’єднаної Національної телекомпанії України (НТКУ), розширено мережу мовлення.

Весь цей час процес реформування наражався на перешкоди, але перетворення вже майже вийшло на фінішну пряму. Ухвалення Кабінетом міністрів України змін до постанови № 567 зняло останні законодавчі бар’єри в процесі реформування НТКУ. Проте с

За наявною дорожньою картою, запуск ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» (ПАН «НСТУ») заплановано на 1 січня 2017 року. Для цього станом на вересень мали бути припинені всі юридичні особи колишніх державних телерадіокомпаній (ДТРК), а Фонд державного майна мав розпочати оцінку майна НТКУ з метою визначення балансової вартості, що увійде в статутний капітал ПАТ «НСТУ».

Утім, цей абсолютно робочий процес не вдалося завершити в заплановані строки, оскільки Державна фіскальна служба досі не зняла заперечення в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань відносно Національної радіокомпанії України, ДТРК «Крим» та Севастопольської РДТРК. Органи ДФС не лише ігнорують повідомлення щодо правонаступництва всіх зобов’язань, але й акти КМУ, що регулюють питання тимчасово окупованих територій.

Ми стикнулися з кричущою безвідповідальністю рядових виконавців Державної фіскальної служби у Шевченківському та Дніпровському районах міста Києва та Головного управління, які поставили під загрозу зрив міжнародних зобов’язань України. Ми вважаємо, що такі дії ДФС несуть ризик необґрунтованих витрат, створюють підстави для соціальної напруги, хоча б тому, що близько 8 тисяч працівників НТКУ залишаться без зарплати з 1 січня 2017 року, а також є шаленим репутаційним ударом для всієї країни.

Лише злагоджені дії органів державної влади можуть забезпечити ефективне і своєчасне здійснення необхідних кроків, а саме оцінки, затвердження Урядом статутних документів і реєстрація юридичної особи ПАТ «НСТУ».

Ми просимо Вас взяти під особистий контроль завершальний етап цієї реформи, щоби з початку 2017 року в Україні нарешті запрацював незалежний суспільний мовник.

Для забезпечення постійного урядового контролю за завершальним етапом реформи просимо Вас розпорядитися про створення спеціальної робочої групи під головуванням профільного віце-прем’єра й доручити цій групі в найкоротші терміни розробити план-графік завершального етапу реформи, з визначенням відповідальних органів та посадових осіб щодо кожного його пункту та постійним контролем в оперативному режимі.

Створення суспільного мовлення, безперечно, стане проривом у медійній сфері, продемонструє міжнародній спільноті політичну волю виконати багаторічні зобов’язання держави, а також надасть суспільству можливість отримувати якісну й неупереджену інформацію та інтелектуальний продукт. Саме тому ми сподіваємося на Ваше розуміння та підтримку