«Медіа на Донбасі»: НМР провела круглий стіл у Краматорську

March 30, 2018

29 березня у Краматорську Незалежна медійна рада провела круглий стіл «Медіа на Донбасі: національні виклики та регіональні проблеми», присвячений обговоренню проблем, з якими стикаються медіа на Донбасі при підготовці журналістських матеріалів. Експерти, громадські активісти та журналісти обговорювали висвітлення військового конфлікту, його межі та ризики, питання довіри до ЗМІ та основні виклики перед медіаспільнотою. Ще однією темою стала робота ЗМІ під час виборів, адже наступного року на країну чекають парламентська та президентська кампанії.

Члени Незалежної медійної ради Діана Дуцик, Тарас Петрів та Олександр Бурмагін розповіли про діяльність НМР як громадського та консультативного рішення, про ухвалені рішення та найгостріші проблеми, щодо яких до Ради зверталися журналісти та інші зацікавлені громадяни. «Незалежна медійна рада – це колективний орган, де вітається вільна відкрита дискусія», – наголосив Тарас Петрів. Діана Дуцик у своєму виступі акцентувала увагу на загрозах, пов’язаних із мовою ворожнечі у медіа. А Олександр Бурмагін проаналізував для учасників дискусії питання невизначеності правового поля діяльності журналістів під час виборів.

Також експерти згадали приклади недостатньої інформаційної роботи державних органів, через яку, до прикладу, виникають регулярні непорозуміння зі сприйняттям громадянами медичної та освітньої реформ.

Активісти з Краматорська під час обговорення розповіли про упереджене ставлення суспільства до журналістів, проблему довіри до медіа та отримання якісної інформації від ЗМІ, залежних від власника. Особливу цікавість в учасників дискусії викликали поради щодо протидії мові ворожнечі у соціальних мережах. Також ішлося про медіавласників та редакційну політику, роботу громадянських журналістів

Проект здійснено за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди учасників заходу не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.