Медійна Рада: канал NewsOne ввів в оману глядачів фейковим сюжетом

November 6, 2017

Незалежна медійна рада при розгляді трансляції телеканалом NewsOne сюжету про, начебто,  слухання в комітеті з фінансових питань Конгресу США наявності корупції в НБУ виявила порушення стандартів точності, достовірності та збалансованості подання інформації, відображених у статті 59 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», а також у редакційному статуті телеканалу.

У жовтні 2017 року Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення звернулася з проханням розглянути один із сюжетів, який транслювався телеканалом NewsOne, на предмет відповідності його трансляції чинному законодавству України. 25 вересня 2017 року телеканал виконав пряме включення з-під будівлі Капітолію, у якій засідає Конгрес США. Сюжет анонсувався таким чином: «Комітет з фінансових питань США розглядатиме проблему корупції в НБУ». У рамках сюжету було сказано, що участь у засіданні взяли народний депутат України Сергій Тарута та колишній співробітник НБУ Олександр Завадецький.

Водночас за декілька днів вийшла публікація на сайті видання The Weekly Standard[1]. Із неї слідувало, що насправді цей захід лише відбувався у приміщенні Конгресу США і не мав жодного стосунку до засідань комітету з фінансових питань Конгресу США. На «засіданні» не був присутнім жоден нинішній конгресмен, приміщення, в якому воно відбувалося, було напівпідвальним; натомість для надання легітимності там були колишній конгресмен, нині зареєстрований як лобіст, Конні Мак IV, а також колишній голова ЦРУ Джеймс Вулсі.

На думку Незалежної медійної ради, кожен факт, наведений у новинній передачі, мав би бути перевіреним та підтвердженим належними джерелами та інструментами перевірки інформації аби відповідати стандартам достовірності та точності подання інформації. Натомість такої перевірки зроблено не було. Понад те, ще одним важливим стандартом професійної діяльності журналіста — збалансованістю — передбачене надання слова всім сторонам із конфліктного питання. Зважаючи на те, що включення робилося з місця події у Вашингтоні кореспонденткою телеканалу NewsOne, існувала можливість взяти коментар щодо питання корупції в НБУ заздалегідь або ж у пані Гонтаревої, або в когось із нинішніх представників керівництва НБУ; але цього зроблено не було. Ці факти свідчать про свідоме порушення телеканалом відповідних стандартів професійної діяльності журналістів та введення в оману глядачів.

Із повним текстом рішення можна ознайомитися за посиланням.

[1] http://www.weeklystandard.com/the-mother-of-all-fake-news/article/2009886#!