Мінекономрозвитку призупинило суперечку у СОТ проти Австралії

June 4, 2015

Вчора, 3 червня, в перший день засідання суддівської групи СОТ, стало відомо про рішення українського уряду призупинити суперечку України з Австралією щодо законодавства про однотипну упаковку сигарет. Міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромовічус висловив думку про недоречність та нелогічність цієї суперечки, що може мати негативні економічні наслідки для України.

Торгова суперечка між країнами триває з березня 2012 року, коли тогочасний український уряд ініціював проведення консультації з Австралією щодо запровадження в цій країні однотипної упаковки для тютюнових виробів. Окрім України до судового процесу долучилися також такі країни, як Гондурас, Куба, Індонезія. 

В офіційному повідомленні організації «Кампанія за майбутнє дітей без тютюну» йдеться, що після того, як вищий суд Австралії відхилив позови тютюнової промисловості і залишив у силі дію закону про однотипну упаковку в 2012 році, колишній український уряд ініціював цю справу у СОТ за фінансової підтримки British American Tobacco. 

Наприкінці травня 2015 року Арсеній Яценюк висловив свої сумніви щодо доречності торгового спору та доручив Міністерству економіки переглянути це питання. Через декілька днів представники українських і міжнародних громадських організацій із боротьби з тютюнопалінням: Українського центру контролю над тютюном, Інституту Медіа Права, Світового конгресу українців, Campaign for Tobacco Free Kids, Bloomberg Initiative to Reduce Tobacco Use провели зустріч із Міністром економічного розвитку і торгівлі України Айварасом Абромовічусом. Учасники зустрічі зауважили, що в Україні були успішно запроваджені законодавчі заходи боротьби з тютюнопалінням та наголосили, що продовження суперечки в СОТ може мати негативні наслідки для міжнародного іміджу країни.

lobi_0