Міністерства заслухали пропозиції Інституту Медіа Права

November 7, 2011

У 2011 році Інститут Медіа Права проводив громадські експертизи діяльності низки органів виконавчої влади. Серед міністерств, чию діяльність дослідили юристи Інституту, були Міністерство оборони України та Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України. Ці громадські експертизи досягли завершального етапу – дослідники виклали результати своєї роботи в експертних висновках і надіслали їх до відповідних міністерств. Після опрацювання висновків і пропозицій експертів представники органів влади запросили Інститут Медіа Права до обговорення цих тез і можливих шляхів їх впровадження.

Так, 2 листопада 2011 року відбулося обговорення результатів громадської експертизи діяльності Міністерства оборони України щодо видання друкованих засобів масової інформації та поширення телерадіопрограм. В експертному висновку Інститут Медіа Права рекомендував Міністерству оборони України скоротити кількість своїх друкованих видань (нині їх налічується 7, і їх фінансування із держбюджету становить понад 11 млн. гривень на рік). Крім того експерти порадили міністерству забезпечити повніше відображення мовлення ТРК «Бриз» на сайті цієї відомчої телерадіокомпанії.

Під час зустрічі з юристами Інституту представники Департаменту преси та зв’язків із засобами масової інформації Міністерства висловили свою точку зору щодо заснованих міністерством ЗМІ. За словами директора Департаменту О. М. Клубаня, видання газет та журналів Міністерства оборони має особливе значення, оскільки за умов воєнного стану саме преса може мати основну роль у поширенні інформації. Тому представники Міністерства оборони України не визнали доцільним скорочення обсягів видання друкованої продукції, хоча і погодилися з тим, що наповнення та процес видання газет і журналів можна оптимізувати. Зокрема, було запропоноване об’єднання редакцій кількох газет та журналів. Ідею щодо покращення контенту сайту ТРК «Бриз» керівництво Департаменту сприйняло позитивно.

Наступна зустріч із представниками органу влади відбулася 3 листопада 2011 року. Представники Міністерства освіти запросили експертів Інституту Медіа Права на засідання колегії, де одним з питань постало обговорення висновків та пропозицій громадської організації. Експертиза стосувалася діяльності Міністерства щодо Державної програми розвитку і функціонування української мови. Міністерство освіти здійснювало ряд заходів щодо реалізації цієї програми, а також координувало роботу інших її виконавців. Третього вересня 2011 року Інститут Медіа Права подав до міністерства текст експертних висновків.

Під час засідання колегії доповідач від міністерства заявив, що робочою групою були уважно розглянуті експертні пропозиції і що більшість з них будуть враховані для розробки нової Програми розвитку і функціонування української мови на 2012-2016 роки. Проте, деякі пропозиції були оцінені Міністерством як такі, що не підпадають під компетенцію Міністерства освіти у ході виконання програми. Натомість, доповідач відзначив, що ці пропозиції будуть пере направлені до Міністерства культури як належного виконавця по деяким питанням. Опісля заслуховування доповіді, колегією одноголосно було прийняте рішення про видання наказу про включення експертних пропозицій Інституту Медіа Права до Державної програми розвитку і функціонування української мови на 2012-2016 роки, а також направлення  експертного висновку до Міністерства культури України.

Наразі Інститут Медіа Права очікує на офіційні рішення обох міністерств за результатами обговорення результатів громадських експертиз. Детальніше про ці та інші громадські експертизи Інституту Медіа Права ви можете дізнатися у відповідному розділі нашого сайту.