Монітори проекту “Омбудсман +” звітують про діяльність на Вінниччині 

March 18, 2016

Вже за тиждень вінницькі активісти зможуть переконатися, чи виконає керівництво міста обіцянку щодо відкритості засідань сесій міськради. 25 березня відбудеться чергове засідання Вінницької міськради і представники громадськості вкотре спробують потрапити до залу засідань. 

Про це повідомила активістка, монітор проекту “Омбудсман +” у Вінниці Юлія Грига. 

 

12527980_1034627383250422_1299580323_nЗ грудня 2015 року ми моніторимо ситуацію з виконанням Закону України про доступ до публічної інформації і намагамося потрапити на сесію Вінницької міськради. Однак усі спроби потрапити далі турнікету, розташованого на пропускному пункті, є невдалими,” – зазначає Юлія Грига і додає, що головною метою сьогодні є домогтися прозорого процесу участі громадськості в засіданнях сесій міськради. 

Окрім заборони відвідування сесій, великою проблемою вона вважає і недосконалість роботи офіційного сайту Вінницької міськради, що було виявлено в процесі моніторингу за проектом “Омбудсман +”, який Інститут Медіа Права здійснює за підтримки ПРООН. 

Одним із спірних питань є оприлюднення проектів рішень сесій міськради: їх просто не публікують у відповідному розділі на сайті міськради. Також велике питання щодо оприлюднення порядку денного сесії: взагалі немає проектів порядку денного сесії. У розпорядженні міського голови він написаний, як додаток, але насправді додатку не існує. Таке недотримання вимог закону в інформаційному департаменті міськради пояснюють динамічністю процесу і постійною зміною документів,” – розповідає Юлія Грига.

Вона зазначає, що у ході моніторингу виконання Закону України про доступ до публічної інформації було виявлено і проблему з нумерацією проектів рішень: знайти на сайті міськради документ без точної назви або точних реквізитів (номера) нереально. 

Однак є і позитивні звершення завдяки діяльності нашого проекту “Омбудсман +” : з 26 лютого запрацює он-лайн трансляція сесій міськради,” – зазначила Юлія Грига і додала, що на запити у Вінницькій міськраді відповідають вчасно та вичерпно. 

Вінниччина є лише однією з областей, де монітори проекту “Омбудсман +” проводять свою діяльність. В рамках проекту Платформа «Омбудсман Плюс» планується проведення 5 хвиль моніторингу виконання Закону «Про доступ до публічної інформації»у 19-ох областях України.