Мораторій на виселення

January 19, 2009
Шістнадцятого січня 2009 року Верховна Рада України ухвалила постанову “Про запровадження мораторію на виселення редакції друкованих засобів масової інформації, закладів культури, видавництв, книгарень, підприємств книгорозповсюдження” (проект № 3617, н.д. Володимир Яворівський, фракція БЮТ).

Постанову ухвалено у зв’язку з масовим виселенням у м. Києві редакцій друкованих засобів масової інформації, закладів культури, видавництв, книгарень, підприємств книгорозповсюдження з приміщень, які вони займали на законних підставах та з метою розвитку вітчизняної книговидавничої справи, створення сприятливих умов для друкованих засобів масової інформації, закладів культури, суб’єктів господарювання, що спеціалізуються на виданні, виготовленні та розповсюдженні книговидавничої продукції.

Тимчасовий мораторій передбачає, що до схвалення відповідного закону мають призупинятися розгляд і ухвалення та виконання прийнятих рішень органів виконавчої влади та місцевого самоврядування про виселення редакцій друкованих засобів масової інформації, закладів культури, видавництв, книгарень, підприємств книгорозповсюдження з орендованих приміщень державної та комунальної власності.

Крім того, постановою доручається Кабінету Міністрів України затвердити нормативи мінімального забезпечення громадян книготорговельними послугами в кожній адміністративно-територіальній одиниці; розробити порядок розміщення книжкових магазинів  у будівлях державної власності  та встановлення пільгових саков орендної плати за наймання у цих будівлях площ, які використовуватимуться для продажу книговидавничої  продукції. Також на  Кабінет Міністрів  України  покладено обов’язок невідкладно розробити проект Закону щодо заборони відселення редакцій друкованих засобів масової інформації, закладів культури, видавництв, книгарень, підприємств книгорозповсюдження з орендованих ними приміщень  державної та комунальної власності.