Мораторій на зміну мови

March 4, 2010

Другого березня до Верховної Ради України було внесено проект Закону України «Про мораторій на внесення змін до законодавства України, що ведуть до погіршення умов функціонування української мови» (законопроект № 6129, н. д. Ярослав Джоджик, фракція блоку НУНС).

Законопроект передбачає встановлення заборони набудь-які законодавчі зміни, що ведуть до погіршення умов функціонування української мови. Зокрема, не допускається перегляд статусу української мови як єдиної державної. Забороняється також встановлення привілейованих умов у порівнянні з українською мовою для використання мов національних меншин чи іноземних мов на території України. Окрім цього, не допускаються обмеження використання української мови на території України та дискримінація осіб, що спілкуються українською.

Проект Закону спрямований на подолання наслідків деукраїнізації в минулому та усунення існуючих передумов для обмеження використання української мови. Про цей деться у пояснювальній записці до законопроекту № 6129.

Адреса проекту:

http://gska2.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc4_1?pf3511=37164