MPEG-4

April 23, 2008

Двадцять третього квітня 2008 року на засіданні Національної ради з питань телебачення і радіомовлення внесено зміни до Плану розвитку національного телерадіоінформаційного простору в частині «Розвиток основних технологій телерадіомовлення».

Національна рада визначила розподіл загальнонаціональних цифрових каналів. Так, Національна рада ухвалила рішення про переведення всіх цифрових каналів у єдиний стандарт кодування MPEG-4, що дозволить ефективніше використати наявний радіочастотний ресурс. Крім того, було ухвалено віддати один мультиплекс для регіонального мовлення, що є досить прогресивним рішенням, адже до цього часу таке питання навіть не розглядалося – тепер бодай частина ТРО зможе продовжувати ефірне мовлення. Крім того, один мультиплекс було виділено для телебачення високої чіткості та один для телебачення для рухомих приймачів.

Слід зазначити, що перехід на MPEG-4 є позитивною тенденцією, адже цей формат надає більше можливостей для ТРО та глядачів, зокрема впровадження інтерактивних послуг, послуги багатомовності тощо. Проте, рішення Національної ради не вказують конкретних частот для мовлення, адже на даний момент вільними є лише один блок частот для одного мультиплексу. Для впровадження решти потрібно не лише звільнити існуючі частоти, але й побудувати мережу телевізійних веж, кількість яких коливається від 65 до 450.