Микола Томенко просить телебачення зняти «чорні окуляри» зі своїх інформаційних програм

September 29, 2008

Під головуванням Заступника Голови Верховної Ради України Миколи Томенка у парламенті відбувся «круглий стіл» із керівниками загальнонаціональних телеканалів, представниками профільного парламентського Комітету, Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення, представниками громадських інститутів, що опікуються проблемами ЗМІ, де обговорювалося питання формування позитивного інформаційного контенту у телепросторі України.

Зокрема, зверталася увага на суттєве переважання негативного змісту в інформаційних програмах та пошук механізмів збалансування позитивної та негативної інформації при обов´язковому дотриманні принципів свободи слова та незалежності засобів масової інформації.

Микола Томенко, аналізуючи змістовне наповнення телевізійних новин, навів для прикладу дані випусків новин за 29 вересня у програмі «ТСН» на каналі «1+1» та у програмі «Подробности» на «Інтері». У першому випадку із 12 інформаційних сюжетів, шість мали виключно негативне забарвлення (смерть, вбивства, пограбування тощо), 3 містили нейтральну інформацію та 3 сюжети позитивного спрямування з доволі критичними акцентами. В той же день у новинах програми «Подробности» на каналі «Інтер» із 13 новинних сюжетів перші 11 містили негативну інформацію, 2 нейтральну, і жоден сюжет не ніс позитиву.

Микола Томенко зауважив, що, якщо виходити із законодавчих засад, то чинні норми Законів України «Про інформацію», «Про телебачення і радіомовлення», «Про захист суспільної моралі» недвозначно зобов´язують державу «усіма можливими законними засобами не допускати в інформаційних та інших телерадіопрограмах систематичного цілеспрямованого безпідставного загострення уваги на війні, насильстві та жорстокості», не допускає «необґрунтованого показу насильства», трансляції програм або відеосюжетів, «які можуть завдати шкоди психічному, фізичному чи моральному розвитку дітей та підлітків, якщо вони мають змогу їх дивитися» тощо.

«Це означає, що нинішня мода на домінування насильства, жорстокості та негативного змісту, зокрема, у новинах телеканалів прямо порушує чинне законодавство, а найважливіше – має серйозний негативний вплив на моральний стан суспільства, зокрема, на молодих людей та дітей. Зрозуміло, що в гонитві за грошима, а значить, за прибутком, телевізійні канали забули про закон і суспільство. Наше завдання нагадати їм про це», – зауважив віце-спікер.

На його думку, є кілька шляхів для цього. Перший варіант жорстка і однозначна реакція всіх органів державної влади, що зобов´язані забезпечити виконання законодавства у цій сфері та подальше правове врегулювання з впровадженням більш серйозної відповідальності за порушення законодавства включно з обмеженням реклами на телебаченні.

Другим шляхом вирішення цієї проблеми Микола Томенко вважає суспільне та фахове переконання, умовно кажучи, неформальне «примушування» власників та менеджерів телеканалів до поваги до суспільства.

«Якщо обидва ці варіанти не принесуть результату, то можна припустити, що в певний момент суспільство саме почне ігнорувати такі інформаційні програми. Таким чином, борючись за рейтинги, канали досягнуть протилежного ефекту суспільство відмовиться дивитися на життя через «чорні окуляри», які пропонує сьогодні телебачення», –  вважає Микола Томенко.

Прес-служба ВРУ