Напади на журналістів в регіонах України тривають

April 14, 2014

З початку громадських протестів та сепаратистських рухів, які тривають у Східних областях України у березні-квітні 2014 року, неодноразово спостерігалися випадки перешкоджання професійній діяльності журналістів із застосуванням сили. Зокрема, представники мас медіа ставали жертвами викрадення невідомими, зазнавали погроз та побиття з боку місцевих протестувальників. Нерідко було умисно пошкоджено або знищено їхнє майно, професійне обладнання. Крім того, силою були захоплені місцеві телекомпанії у Луганську та Харкові. Водночас, органи міліції не вживали належних заходів з метою забезпечення безпеки працівників ЗМІ у переважній більшості випадків.

Викрадення та захоплення журналістів

14 квітня у м. Горлівка Донецької області було викрадено головного редактора міського сайту Gorlovka.uaОлександра Білінського. У редакцію сайту Gorlovka.ua і газети “Кримінал-Еспрес” увірвалися люди у масках, під руки виштовхали головного редактора видання з кабінету і вивезли його кудись на автомобілі. Як виявилося, О. Білінського привезли до будівлі управління міліції, де його оточив натовп із 200-300 осіб, вимагаючи пояснення, чому він нібито називав їх терористами у статтях. Потім чоловіка відпустили.

Робота редакції Gorlovka.ua певний час була заблокована, а через кібер-атаки наразі не працює їхній сайт.

У суботу 12 квітня озброєні сепаратисти, які перед цим захопили управлінні МВС у Слов’янську Донецької обл., затримали журналістів Hromadske TV і Лента.Ру. Журналістів обшукали, вивели за периметр будівлі управління міліції та, погрожуючи, заборонили їм висвітлювати місцеві події.

Погрози та побиття журналістів

6 квітня ц.р. у Луганську побили по голові оператора ЛОТ Олексія Мовсесяна під час мітингу біля місцевого управління СБУ. Протестувальники застосували силу до журналіста через те, що він не був російським репортером.

Того ж дня у Харкові журналістів телеканалу «Україна» із застосуванням фізичної сили і погроз змусили припинити репортаж про мітинг антимайдану. Група учасників цього мітингу оточила кореспондента телеканалу «Україна», який вів прямий ефір з площі, вимагаючи від нього не давати «неправдиву інформацію до Києва». Кореспондент продовжував, після чого група молодих людей спортивної статури почала виштовхувати його з площі, завдаючи сильних ударів у спину.

Також 6 квітня ц.р., у Донецьку, учасники проросійського мітингу на площі Леніна грубо обійшлися з представниками ЗМІ, перешкоджаючи їм висвітлювати події на місці. Протестувальники накинулися на кореспондентів і фотокореспондентів з матюками, вимагаючи, щоб ті «пішли геть!».

2 березня ц.р. на мітингу проти нової української влади у Донецьку протестувальники, які зібралися на пл. Леніна під російськими прапорами, побили трьох журналістів. Зокрема, вдарили журналіста сайту “УРА-Інформ. Донбас”Олександра Перемота намагалися відібрати фотоапарат і вимагали видалити фотографії, які були ним зроблені. Учасники протесту також напали на журналістів телеканалу “Перший діловий” Павла Степаненка та Сергія Вольського. Журналісти написали заяви у міськвідділі міліції про побиття і перешкоджання журналістській діяльності.

Пошкодження або знищення майна журналістів

Проросійські активісти напали на британського фотожурналіста Фредеріка Пекстона з Vice News під час захоплення управління міліції в м. Горлівка, Донецької обл., 14 квітня 2014 року. За свідченнями журналіста, у нього забрали фотокамеру і знищили флеш-карту пам’яті.

12 квітня невідомий підпалив машину головного редактора інтернет-видання “Новости Донбасса” Олексія Мацуки, який останнім часом отримував анонімні погрози. Як видно із відео, вночі невідомий чоловік підійшов до автомобіля редактора, припаркованого біля будинку журналіста, облив горючою речовиною і підпалив. Станом на сьогодні за фактом цього злочину відкрито кримінальне провадження.Як відомо, О.Мацука є одним із засновників «Громадського телебачення Донеччини», мета якого – оперативно та без цензури надавати об’єктивну та неупереджену інформацію про політичні, економічні, соціальні процеси для жителів Донецького регіону.

Ще раніше, 10 березня 2014 року, у Луганську біля обласної держадміністрації учасники проросійського мітингу пошкодили журналістам техніку, постраждали відеокамери знімальних груп двох телеканалів – ТРК “Україна” і НТН. Журналісти прийшли на мітинг, який відбувався під стінами ОДА, проте агресивно налаштовані люди вимагали від них вимкнути камери, звинувачуючи медійників в необ’єктивності. Після цього натовп почав виштовхувати кореспондентів та операторів з площі. Міліція не вжила належних заходів, операторам довелося віддати нападникам флешку і касету. Журналісти написали заяви до міліції щодо перешкоджання журналістській діяльності.

Захоплення редакцій ЗМІ

7 квітня ц.р., невідомі в масках захопили Харківський телекомпанію АТН та вимагали надання прямого ефіру. Не отримавши його, розбили офісні меблі та розтрощили апаратну студію, штовхаючи працівників та погрожуючи їм фізичною розправою. Працівники міліції знаходилися на місці події і діяли нерішуче, намагаючись припинити дії нападників, але не затримала жодного з них. Як вважають у редакції телеканалу, напад на телеканал був умисним і детально спланований тими, хто не хоче, щоб у місті звучала альтернативна міській владі точка зору.

Наступного дня, 6 квітня, проросійськи налаштовані молодики захопили будівлю луганської телекомпанії “ІРТА” і не випускали журналістів. Агресивні чоловіки вимагали від працівників телеканалу вийти в прямий ефір, стати на коліна та просити пробачення «за необ’єктивність», а також розпочати трансляцію російських каналів. Були викрадені особисті працівників ЗМІ. При цьому міліція, яка прибула на місце за викликом, виявилася бездіяльною.