Нардеп ініціює кримінальну відповідальність за розпалювання ворожнечі на мовному ґрунті

April 16, 2018

Третього квітня 2018 року у Верховній Раді було зареєстровано Проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо заборони розпалювання ворожнечі на мовному ґрунті під час проведення передвиборчої агітації» (проект №8224, н.д. Сергій Тарута).

Законопроектом пропонується внести зміни в статтю 161 Кримінального кодексу України (розпалювання ненависті), а саме – криміналізувати розпалювання ворожнечі на мовному ґрунті. Більше того, проект вносить зміни до виборчих законів (ЗУ “Про вибори народних депутатів”, “Про місцеві вибори”, “Про вибори Президента України”), передбачаючи  заборону поширення в будь-якій формі агітаційних матеріалів, що містять такі заклики.

Також автор законопроекту пропонує законодавчо закріпити принцип толерантності як одну із засад виборчого процесу. При цьому, толерантність визначається як «повага, прийняття і розуміння різноманіття культур у житті суспільства, форм самовираження і способів людського буття та обов’язку сприяти утвердженню прав людини,  демократії та верховенства закону».

Зараз законопроект опрацьовується в Комітеті з питань правової політики та правосуддя.

Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=63781 .