Нардеп пропонує на час виборів передавати управління ЗМІ колективам

September 4, 2017

29 серпня 2017 року у Верховній Раді було зареєстровано проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у передвиборний період з виборів Президента України, народних депутатів України, депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» (проект №7048, н.д. Вадим Рабінович). На думку автора документу, як вказано у Пояснювальній записці, законопроект забезпечить «усунення правових, адміністративних, економічних та організаційних перешкод у висвітленні виборчої кампанії, а також запобігання можливим зловживанням з боку власників засобів масової інформації».

Для цього запропоновано тимчасовий перехід права управління засобом масової інформації до його трудового колективу у передвиборний період з виборів Президента України, народних депутатів України (загальнодержавних і регіональних ЗМІ), депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів (лише регіональних ЗМІ) з дня початку виборчого процесу. Виняток із цього правила становитимуть засоби масової інформації, єдиним засновником (власником) яких є партії суб’єкти виборчого процесу.

При цьому, порядок переходу засобу масової інформації в управління трудового колективу у передвиборний період та порядок здійснення такого управління законопроект не встановлює, але зазначає, що вони мають бути визначені Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення.

Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=62436