Народні депутати хочуть заборонити комуністичну ідеологію

December 23, 2014

Народні депутати Вікторія Сюмар, Олександр Турчинов та Сергій Пашинський зареєстрували у парламенті проект закону «Про заборону пропагандикомуністичної ідеології в Україні» ( проект № 1222-1 ).

Під «пропагандою комуністичної ідеології» автори законопроекту визначають:

  • поширення комуністичної ідеології, в тому числі, через засоби масової інформації, окрім випадків, коли це робиться в експозиціях музеїв, творах мистецтва, з метою наукових досліджень або у вигляді викладення історичних подій;
  • публічні заклики до встановлення комуністичного режиму в Україні;
  • виготовлення та/або поширення, а також публічне використання продукції, яка містить комуністичну символіку.

Документ пропонує заборонити утворення і діяльність політичних партій та громадських об’єднань, програмні цілі або дії яких  спрямовані на пропаганду комуністичної ідеології. Забороняється також державна реєстрація друкованих ЗМІ з подібною тематичною спрямованістю та назва яких містить слово «комунізм», «марксизм», «ленінізм», «сталінізм» та похідні від нього.

Законопроект також передбачає встановлення кримінальної відповідальності за виготовлення або поширення, а також публічне використання комуністичної символіки, у тому числі сувенірної, а також  пропаганду комуністичної ідеології (у вигляді обмеження волі або позбавлення волі на  строк до п’яти років, а у випадку, коли такі дії вчиняються представниками влади або через ЗМІ – ув’язненням на строк до 10 років).

В обґрунтування своїх законодавчих пропозицій народні депутати наводять приклади інших країн пострадянської Європи. Так, зокрема, у Чеській республіці діє Закон «Про протиправність комуністичного режиму і опору проти нього», в Республіці Польща існування організацій, що проповідують комунізм заборонено Конституцією. Подібні закони були прийняті у Латвійській, Литовській та Естонській республіках.

Картка законопроекту:

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=52988