Народні депутати та парламентські комітети стануть більш відкритими

January 30, 2015

На офіційному сайті Верховної Ради оприлюднено Розпорядження Голови Верховної Ради України  «Про деякі питання висвітлення діяльності комітетів Верховної Ради України та народних депутатів України» № 77 від 29 січня 2015 року. Документ передбачає відкритість інформації про діяльність парламентських комітетів, а також  народних депутатів.

Так, на персональних сторінках народних депутатів на офіційному веб-сайті ВРУ мають бути опубліковані відомості, зазначені у майнових деклараціях парламентарів, а також списки їхніх помічників-консультантів. Крім цього, обов’язково має бути зазначено правовий статус помічників (працюють за строковим трудовим договором на постійній основі чи за сумісництвом або на громадських засадах).

Відповідно до Розпорядження, парламентські комітети тепер також стануть відкритішими. Ще у 2013 році Інститут Медіа Права через ініціювання судових процесів домігся надання протоколів комітетських засідань у відповідь на запити. Від нині ж інформація про діяльність комітетів Верховної Ради буде доступна для вільного ознайомлення у будь-який час.   Зокрема, передбачено обов’язкове та систематичне оприлюднення проекту розкладу засідань комітету, затвердженого розкладу на двотижневий термін та змін до розкладу засідань комітету. Також публікації підлягають протокол, стенограма та аудіозапис засідань комітету та протоколи і стенограми комітетських слухань. Прийняті комітетом акти ( висновки, рішення тощо) мають бути оприлюднені впродовж трьох днів з дня їх підписання.

Цікаво, що до цього часу Апарат Верховної Ради неохоче надавав доступ до інформації про народних депутатів, посилаючись на її конфіденційність. Зокрема, лише у минулому році, після позитивного судового рішення у справі Оксани Коваленко, що підтримувалась Інститутом Медіа Права, вдалось домогтись оприлюднення відомостей з декларацій практично всіх народних обранців попереднього скликання. Водночас, досі не завершено судове оскарження відмови в наданні списків помічників народних депутатів на запит журналістки Ірини Соломко, де Апарат ВРУ, всупереч вимогам закону, вважає такі дані конфіденційними.


Текст Розпорядження:

http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/77/15-%D1%80%D0%B3/print1418286734913276