Народний депутат пропонує визначення засобів негласного отримання інформації

February 16, 2015

Народний депутат  Михайло Гаврилюк зареєстрував в парламенті  проект Закону про внесення змін до статті 201 Кримінального кодексу України щодо відповідальності за незаконне ввезення, придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації.

Законопроектом пропонується доповнити статтю 201 Кримінального кодексу України приміткою із визначенням спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації, які є предметом  контрабанди.

Зокрема, спеціальні технічні засоби негласного отримання інформації визначаються як «технічні засоби, устаткування, апаратура, прилади, пристрої, обладнання та інші вироби, виготовлені для виконання завдань з негласного отримання інформації під час здійснення оперативно-розшукової діяльності і заборонені у вільному обігу».  Перелік таких засобів має бути визначено Кабінетом Міністрів України.

Таким чином, законопроект пропонує розмежувати технічні пристрої запису інформації, які є досить поширеними у побуті та часто використовуються журналістами, та спеціальні пристрої, які використовуються працівниками правоохоронних органів та заборонені у вільному обігу.

Через правову невизначеність поняття спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації під дію статті 201 КК України підпадали навіть журналістські диктофони та відеокамери.

Як ідеться у пояснювальній записці, законопроект розроблено з метою захисту законних інтересів та прав громадян щодо вільного збирання, зберігання, використання і поширення інформації усно, письмово або в інший спосіб, передбачених статтею 34 Конституції України, з метою недопущення притягнення громадян до кримінальної відповідальності за статтями Кримінального кодексу України, які не мають чіткого визначення об’єкту протиправних діянь, та з метою сприяння виявленню фактів корупції та хабарництва серед посадовців та працівників правоохоронних органів.

 


Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=54028