Народний депутат відмовився від апеляційної скарги проти активіста ЧЕСНО

March 28, 2014

Народний депутат України від «Батьківщини» Олег Лукашук відмовився від апеляційного розгляду справи проти представника ЧЕСНО у Хмельницькому Олега Черненка, зазначивши, що «не має матеріальних претензій до активіста».  Наразі справу, судовий розгляд якої тривав з парламентської передвиборчої кампанії 2012 року, можна вважати закритою.

Чинним залишається рішення суду першої інстанції, який задовольнив лише частину позовних вимог Лукашука. Хмельницький міськрайонний суд зобов’язав місцеве видання опублікувати спростування інформації про можливу причетність Лукашука до корупційних дій через його входження до складу  Спостережної ради Тендерної палати України, а також  інформацію про те, що народний депутат пропустив понад 75% засідань Верховної Ради та її комітетів. Водночас, інша інформація, на думку суду, відображала оціночні судження автора  або підтверджувалась доказами і тому не підлягає спростуванню. Що ж стосується вимог відшкодування 50 тисяч грн. моральної шкоди – суд відхилив їх в повному обсязі як нічим не обґрунтовані. Проте, саме ці 50 тисяч гривень «за завдану моральну шкоду» хотів стягнути з активіста ЧЕСНО депутат Лукашук, подавши у лютому 2014 року апеляційну скаргу на рішення суду першої інстанції.

Юридичний захист активіста протягом всього розгляду справи забезпечували співзасновники руху ЧЕСНО – фахівці Інституту Медіа Права.

Зазначимо, що у позові до суду першої інстанції від 12 жовтня 2012 року Лукашук вимагав спростування інформації про себе на шпальтах газети та від активіста  – відшкодування «завданої моральної шкоди» у розмірі 50 000 грн.  Суд половину вимог щодо спростування – задовольнив, іншу – відхилив, визнавши оціночними судженнями.

Причиною позову стала обмовка активіста щодо кількості прогулів парламентських засідань на той момент ще депутата шостого скликання та кандидата до наступного парламенту від ВО «Батьківщина» Олега Лукашука. Як ви пам’ятаєте, одним з критеріїв ЧЕСНО є належне відвідування депутатами парламентських засідань. При цьому порушниками критерію, на думку Руху ЧЕСНО, вважалися депутати, які протягом 2011 року відвідали менше, ніж 75 % засідань (відповідно – пропустили понад 25%) з 82 засідань, дані про письмову реєстрацію на яких розміщено на сайті Верховної Ради.  За даними сайту Верховної Ради, пан Лукашук був присутній лише на 34 з 82 засідань (тобто, на 41%), відсутній на 48 засіданнях (відповідно, 59%), з них за хворобою відсутній на 3 засіданнях (4%), на решті засідань – відсутній з невідомих причин. На прес-конференції у Хмельницьку під час презентації результатів дослідження активіст Руху обмовився і назвав замість відсотків пропущених Лукашуком засідань, відсоток з методології ЧЕСНО, що вважався за порушення  критерію відвідування парламенту. У результаті в місцевому обласному тижневику з’явилася згадка про те, що Лукашук нібито «пропустив понад 75% засідань Верховної Ради та комітетів». Варто сказати, що ми намагалися вжити усіх заходів, щоб депутат перевірив інформацію про себе та мав можливість її скоригувати. Однак Лукашук такою можливістю не скористався.

 

За матеріалами ЧЕСНО.