Наруга над мовою

February 15, 2011

Дев’ятого лютого 2011 року народний депутат Юрій Гнаткевич зареєстрував у Верховній Раді України проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (законопроект №8092; щодо запровадження кримінальної відповідальності за наругу над державною мовою та мовами національних меншин України).

У своєму законопроекті депутат пропонує запровадити кримінальну відповідальність за публічну наругу над мовою. Так, за публічну наругу над українською, російською та мовами національних меншин України автор пропонує встановити відповідальність у вигляді штрафу до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами строком до двохсот сорока годин або виправними роботами на строк до двох років.

У пояснювальній записці автор обґрунтовує необхідність запровадження кримінальної відповідальності за наругу, щоб унеможливити діяльність тих, хто “провокує міжнаціональні конфлікти шляхом наруги над державною мовою та мовами національних меншин”. 

Зауважимо, що ані в пояснювальный записці, ані в тексті законопроекту не встановлюється перелік або ознаки дій, які можна кваліфікувати як наругу над мовою.

Картка проекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc4_1?id=&pf3511=39614

Текст проекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc34?id=&pf3511=39614&pf35401=184234