НАС ПОЧУЛИ! Яценюк відреагував на вимогу громадськості вийти з торгової суперечки проти Австралії в СОТ

May 20, 2015

20-го травня 2015 р. перед засіданням уряду активісти проекту «Київ без тютюнового диму» ГО «Інститут Медіа Права» у співпраці з ГО «Життя», Українським центром контролю над тютюном провели акцію перед будівлею Кабінету Міністрів, під час якої закликали Міністерство економічного розвитку і торгівлі припинити практику тютюнового лобізму та відкликати скаргу проти Австралії в СОТ.

Громадські активісти вважають ганебною практику лобіювання інтересів тютюнової індустрії урядом України, що не лише не приносить жодної користі нашій країні, але й псує імідж на міжнародній арені та очевидно завдає фінансових витрат.

Варто зауважити, що запит України до СОТ не є економічно обґрунтованим, оскільки рівень торгівлі тютюновими виробами з Австралією дорівнює нулю. Цей факт підтверджує, що захищаються виключно корпоративні тютюнові інтереси у супереч державним.

Майже три роки тому, 13 березня 2012 р., український уряд надіслав вимогу щодо проведення консультацій з Австралією в рамках системи врегулювання суперечок СОТ через запровадження Австралією нових вимог до маркування тютюнових виробів, а саме “plain packaging” – однотипних упаковок одного кольору для всіх брендів із великими графічними попередженнями, які зменшують привабливість упаковки та рівень споживання тютюну. З часом консультації переросли у судовий позов.

Активісти також сміливо назвали конкретних осіб з уряду, які по суті є «адвокатами тютюнової індустрії», серед них:

  • Валерій Пятницький, радник прем’єр-міністра України, підписав запит від України щодо проведення консультацій з Австралією у СОТ;
  • Світлана Зайцева, Директор Департаменту співробітництва з СОТ та за питань торгівельного захисту, неодноразова публічно заявляла, що Україні потрібно продовжувати справу;
  • Олена Зеркаль, нова заступниця Міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції, раніше старший менеджер з корпоративних зв’язків ПрАТ «А/Т тютюнова компанія В.А.Т. – Прилуки», публічно виступає на захист справи;
  • Наталія Микольська, заступниця міністра економічного розвитку і торгівлі, торгова представниця України, колишня працівниця юридичної компанії Саєнко-Харенко, яка надає правову допомогу тютюновим корпораціям.

«Ініціювавши судовий позов до Австралії в рамках СОТ, Україна ганьбить себе на міжнародній арені та псує відносини з Австралією, яка виступає на боці нашої країни у військовій агресії Росії. На жаль, справа розпочата за старої влади, продовжує процвітати в новому уряді, зокрема завдяки конкретним його представникам, які відверто захищають інтереси тютюнового бізнесу. Така ситуація є неприпустимою. Сподіваємося, що найближчим часом Кабінет Міністрів відкличе справу та припинить ганьбити власну країну», – вважає Юлія Солоха, координатор проекту «Київ без тютюнового диму».

Протягом квітня ц. р. новий посол Австралії, делегація дипломатів та української діаспори вели переговори на всіх рівнях влади щодо налагодження співпраці та надання гуманітарної і фінансової допомоги Україні Австралією. Однією з умов співробітництва була вимога до України вийти із суперечки. Але до цього часу Міністерство офіційно висловлювало позицію щодо продовження судового позову як потрібного для України. Зокрема, таку позицію висловила С. Зайцева, директор Департаменту співробітництва з СОТ на засіданні парламентського Комітету у закордонних справах 18.03.2015 р.

Упродовж кількох років провідні міжнародні організації в сфері громадського здоров’я направляли листи до Міністерства економічного розвитку і торгівлі України з проханням відкликати із СОТ справу проти Австралії, але безрезультатно.

«Для відкликання позову є всі юридичні підстави та можливості. Порядок відкликання претензій в рамках системи врегулювання суперечок Світової Організації Торгівлі регулюється міжнародним документом від 15.04.1994 р. «Домовленості про правила і процедури врегулювання суперечок». Для того, щоб Україна змогла це зробити, спочатку необхідно повідомити Австралію дипломатичним шляхом, що Україна планує відмовитися від своїх претензій. І після того, як сторони досягнуть згоди між собою, вони повинні подати взаємоузгоджене рішення до Органу врегулювання суперечок про досягнуте примирення», – повідомив Тарас Шевченко, директор ГО «Інститут Медіа Права»

Після акції прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк під час сьогоднішнього засідання Уряду звернув увагу на суперечку України проти Австралії в СОТ та висловив глибокі сумніви з приводу доцільності цього торговельного спору. А. Яценюк доручив Міністру економічного розвитку та торгівлі України розібратися в цій справі (відео). Це вперше, коли на такому високому державному рівні вказали на недоцільність цієї справи.