Національна Рада винесе на обговорення процедуру обрання членів Наглядової ради НТСУ (ОНОВЛЕНО)

August 4, 2014

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення ухвалила взяти за основу проект Положення про порядок проведення конференцій всеукраїнських громадських об’єднань та обрання членів Наглядової ради Національної суспільної телерадіоорганізації України, що був підготовлений за сприяння експертів Ради Європи та вітчизняних фахівців, зокрема медіа-юриста Дмитра Котляра.

Відповідно до проекту Положення,  Національна рада має затвердити календарний план, а також розмістити на своєму веб-ресурсі й у газеті «Урядовий кур’єр» оголошення про проведення конференцій.

На прийом документів від всеукраїнських громадських організацій відведено 14 днів, стільки ж – на оцінку й перевірку цих документів і визначення  відповідності громадських організацій критеріям, передбачених законодавством. За це відповідатиме Громадська комісія, спеціально утворена із представників громадських рад різних державних органів (Громадська рада при Національній раді, Держкомтелерадіо, Міністерстві культури, Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, Міністерстві соціальної політики тощо і представники Консультативної ради при Уповноваженому Верховної Ради України з питань прав людини).

За поданням Громадської комісії Національна рада затверджує перелік організацій, які допускаються до процесу висунення кандидатур до складу Наглядової ради суспільного мовника, після чого регулятор проводить попередню перевірку кандидатів. Обрання членів Наглядової ради відбувається на конференціях шляхом рейтингового голосування з числа тих кандидатів, які пройшли попередній відбір.

Учасники конференції голосуватимуть шляхом  проставляння балів навпроти імен кандидатів, і в протокол конференції заноситься 5 кандидатів, які набрали найбільшу кількість рейтингових балів. Із цього списку членом Наглядової ради суспільного мовника Національна рада затверджує того кандидата, який набрав найбільшу кількість голосів. Якщо з’ясується, що обраний кандидат не  відповідає критеріям, визначеним у законі, регулятор призначатиме наступного у списку кандидата.

Положення буде винесене на громадське обговорення, яке триватиме упродовж місяця. Зауваження і пропозиції до документа можна надсилати на поштову адресу Національної ради, а також на e-mail:nrada@nrada.gov.ua.

Текст проекту розміщений на офіційному веб-сайті Національної ради за посиланням:

http://nrada.gov.ua/ua/proektydlyahromadskogoobgovorennya/23093.html