Нацрада вперше оголосила попередження за порушення професійних стандартів після висновку Медійної Ради

December 22, 2017

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення на своєму засіданні оголосила попередження телеканалу «NewsOne» через трансляцію фейкового сюжету з Конгресу США. У матеріалі, присвяченому начебто слуханням Комітету фінансових питань Конгресу США щодо корупції у Нацбанку України, були порушені законодавчі вимоги щодо перевірки інформації та її достовірності, а також етичні стандарти.

Таким чином, Нацрада вперше у своїй історії покарала ЗМІ за порушення стандартів журналістики. Одним з основних аргументів при ухваленні такого рішення став експертний висновок Незалежної медійної ради. На прохання регулятора, Медійна Рада проаналізувала сюжет і надала роз’яснення державному органу.

У своєму висновку експерти Незалежної медійної ради встановили: у Конгресі США не відбувалось жодних слухань щодо України, тож матеріал не відповідає дійсності. Відповідно до законодавства та етичних стандартів, журналісти  мали перевірити достовірність інформації, та не зробили цього. Хоча можливість у них була: знімальна група працювала безпосередньо перед Капітолієм і вела пряме включення.

У той же час, «NewsOne» знехтував і балансом думок у сюжеті: попри звинувачення на адресу Нацбанку, його представникам у матеріалі не надали слова. Експерти констатували: телеканал порушив стандарти точності, достовірності та збалансованості, і свідомо ввів глядачів в оману.

Цю позицію на засіданні Нацради з питань телебачення та радіомовлення представив секретар Незалежної медійної ради Роман Головенко. У підсумку, регулятор погодився з аргументами експертів та визнав, що мовник порушив вимоги пунктів а) та в) частини першої статті 59 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (телерадіоорганізація зобов’язана: дотримуватися законодавства України та вимог ліцензії; поширювати об`єктивну інформацію). Телеканалу оголошено попередження та вказано на неприпустимість порушень законодавства у подальшому.