Нацрада, врахувавши висновок Медійної ради, оштрафувала СТБ на 1,65 млн гривень

March 9, 2017

Сьогодні на своєму засіданні Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення винесла рішення про стягнення з телеканалу СТБ штрафу в розмірі 1 млн 654 тис. 688 грн (10% ліцензійного збору) за повторне протягом року порушення – показ програм та їх анонсів, що можуть завдати шкоди дітям, у не передбачений для цього час. У рішенні йшлося про програми “МастерШеф”, “Один за всіх”, “Хата на тата” та “Битва екстрасенсів”.

Нацрада констатувала порушення телеканалом СТБ вимог:

  • абзацу 8 частини 2 статті 6 (заборонена трансляція програм або їх відеосюжетів, які можуть завдати шкоди фізичному, психічному чи моральному розвитку дітей та підлітків, якщо вони мають змогу їх дивитися);
  • частини 5 статті 28 (заборонено розповсюджувати програми і передачі, трансляція яких не допускається згідно з вимогами частини другої статті 6 цього Закону, а також програми, здатні впливати на нормальний фізичний, розумовий або моральний розвиток дітей та юнацтва, і програми, що містять сцени, які викликають жах, сцени вбивства, насилля (фізичного чи психологічного), сцени, звернені до сексуальних інстинктів;
  • частини 2 статті 62 закону «Про телебачення і радіомовлення» (заборонено розповсюджувати, а також анонсувати програми та передачі, які можуть зашкодити фізичному, інтелектуальному і духовному розвитку неповнолітніх та юнацтва, крім як протягом ефірного часу в добовому відрізку з 23.00 до 6.00 та на каналах з обмеженим доступом).

Нагадаємо, що саме ці передачі були предметом розгляду Незалежної медійної ради у січні цього року. За запитом регулятора Незалежна медійна рада розглянула низку відео з розважальних та дискусійних програм та їхніх анонсів, які транслювалися телеканалом СТБ упродовж осені 2016 року. Весь контент транслювався у проміжку з 6:00 до 23:00.

Розгляд показав, що у програмах та анонсах звучала нецензурна лайка, деталізовано зображалися сцени сексуального та іншого насильства у родині і навіть подробиці жорстокого вбивства. Незалежна медійна рада дійшла висновку, що показ такого контенту порушує заборону трансляції передач, шкідливих для здоров’я дитини, в часовому проміжку з 6:00 по 23:00. А в анонсах допущено порушення вимог частини третьої статті 20 Закону України «Про рекламу» (заборона завдавати дітям моральної чи фізичної шкоди, викликати в них відчуття неповноцінності в рекламі).

Її висновок було враховано Нацрадою  при винесенні рішення. Позицію Незалежної медійної ради на виступі представляв її координатор, Максим Дворовий.