Нацрада затвердила Порядок обрання членів Наглядової ради НСТУ

May 22, 2015

На засіданні 21 травня 2015 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення України затвердила  Порядок проведення конференцій громадських об’єднань та асоціацій, обрання членів Наглядової ради Публічного акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України» та припинення їхніх повноважень. Документ визначає процедуру підготовки та проведення Нацрадою конференцій громадських об’єднань та асоціацій для обрання членів Наглядової ради НСТУ.

Порядок, розроблений Нацрадою раніше, було доопрацьовано у зв’язку із прийняттям Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо Суспільного телебачення і радіомовлення України”. Так, прийнятий парламентом у березні 2015 року закон визначив, що Наглядова рада НСТУ складатиметься із 9 представників від громадських об’єднань та по одному від парламентських фракцій і груп.

Затверджений Нацрадою документ передбачає, що правом висувати кандидатів до Наглядової ради НСТУ наділені громадські об’єднання, ще не менше трьох років здійснюють активну діяльність у сферах освіти та науки, забезпечення прав національних меншин, фізичного виховання та спорту, журналістики, правозахисній, захисту інтересів дітей та молоді, творчій, місцевого самоврядування,  захисту прав осіб з особливими потребами. У попередній редакції проекту передбачалося, що висувати кандидатів можуть лише громадські об’єднання, які мають статус всеукраїнських.

Відповідно до Порядку, заявки на участь у конференції прийматимуться впродовж 20 днів з моменту оприлюднення оголошення на сайті Нацради. Громадське об’єднання зможе подати заяву на участь в конференції лише в одній із зазначених сфер.

Порядок обрання членів Наглядової ради НСТУ набуде чинності одразу після реєстрації в Мін’юсті та опублікування на офіційному веб-сайті рішення Нацради про його затвердження. Контроль за виконанням цього рішення покладено на першого заступника голови Нацради О. Герасим’юк.