Не так!

January 13, 2006

Тринадцятого січня Центральна виборча комісія прийняла рішення за скаргою виборчого блоку “Опозиційний блок НЕ ТАК!” та кандидата у народні депутати України Н. Шуфрича. Скарга була подана на дії Прем’єр-міністра України, кандидата у народні депутати України Ю. Єханурова. Підставою для скарги слугувало інтерв’ю Прем’єр-міністра України, опубліковане 4 січня 2006 року в газеті “Україна молода”, зокрема таке висловлювання:

„Якщо виходити з реалій сьогодення, то три політичні сили (“Наша Україна”, Блок Тимошенко, Партія регіонів) наберуть приблизно по 20 відсотків плюс-мінус 3 відсотки. Далі ситуація може розвиватися по різному, в тому числі й драматично. Побачимо як воно вийде. Адже будуть ще й Блок Литвина і комуністи, і соціалісти. Я думаю: Верховній Раді не вистачатиме Шуфрича. Він усе-таки веселить народ. Але, кажуть, святе місце пустим не буває. Значить, будуть інші…”. “Наша Україна” ще ж і не починала працювати на виборах”. “…чи не є те, що інші вже почали так активно працювати на виборах, фальстартом? Усі ті, хто працюють у нас в штабі, хто є в нашому списку, мають достатній досвід роботи”.

Центральна виборча комісія прийшла до висновку, що Ю. Єхануров порушив встановлені статтею 71 Закону України “Про вибори народних депутатів України” обмеження щодо ведення передвиборної агітації в частині заборони участі в ній посадових осіб органів виконавчої влади, водночас і зобов’язав Ю. Єханурова, як посадову особу Кабінету Міністрів України утримуватися від вчинення дій, що порушують виборче законодавство. Однак, ЦВК відмовилась виносити попередження кандидату в народні депутати Ю. Єханурову, у зв’язку з тим, що вищезгадане інтерв’ю він давав, як Прем’єр-міністр України, а не як кандидат в депутати.

Інститут медіа права дещо здивований позицією ЦВК, за такою логікою, газета теж є порушником, оскільки розмістила агітаційні висловлювання Прем’єр-міністра України без укладання угоди та отримання коштів на свій рахунок.