Неповага до суду

January 19, 2009
Чотирнадцятого січня 2008 року Верховна Рада України ухвалила в першому читання проект Закону України “Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо вдосконалення відповідальності за зрив розгляду судових справ та прояв неповаги до суду” (законопроект №3073, Президент України).

Законопроектом передбачається викладення статті 1853 Кодексу України про адміністративні правопорушення “Прояв неповаги до суду” в новій редакції. Так, запропонованою Президентом редакцією встановлюється вдіповідальність у вигляді штрафу (85-170 грн.) зокрема, за непідкорення свідка, потерпілого, позивача, відповідача, експерта, спеціаліста, перекладача, іншої особи, чию особисту участь у розгляді справи визнано судом обов’язковою, розпорядженням головуючого або за порушення порядку під час судового засідання, або у вчиненні будь-якою особою інших дій, що свідчать про явну зневагу до суду або встановлених у суді правил.

Крім того, передбачається така ж  відповідальність і за невиконання або несвоєчасне виконання законних вимог суду про надання інформації чи документів, необхідних для судового розгляду. За грубе порушення порядку під час судового засідання, що призвело до його зриву, передбачено штраф від 170 до 340 грн або адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб.

Зазначені санкції можуть застосовуватися і до посадових осіб у подвійному розмірі від розміру штрафу, передбаченого для громадян.