«Регіональний центр прав людини» домагатиметься через суд прозорого проведення громадських експертиз

April 15, 2015

За сприяння Фонду захисту права на доступ до інформації, що підтримується Інститутом Медіа Права, «Регіональний центр прав людини» оскаржує в суді порушення права на доступ до публічної інформації.

Громадська організація звернулась до Міністерства юстиції України із запитом про надання копії запиту ГО «Луганська правозахисна група» від 15.04.2014 №28/14 щодо проведення громадської експертизи. У Наказі Міністерства, відповідно до якого було розпочато експертизу, не було визначено ні підстав, ні основних питань дослідження, тому  неможливо було визначити її предмет. У зв’язку з цим,Регіональний центр прав людини хотів отримати копію відповідного запиту, щоб дослідити, чи відповідали винесені на експертизу питання інтересам суспільства, а також з метою уникнути в подальшому дублювання запитань громадської експертизи.

У наданні вказаної інформації запитувачу було відмовлено на тій підставі, що вона не включена до Переліку видів публічної інформації, розпорядником якої є Міністерство юстиції України.

Варто зауважити, що Закон «Про доступ до публічно інформації» не передбачає створення подібних переліків і відносить до «публічної»усю інформацію, що є у володінні органу державної влади. Обмежити доступ до певних даних можна лише за умови, що така інформація є конфіденційною, таємною чи службовою, а також шкода від її поширення значно переважатиме суспільний інтерес в розкритті інформації.

Таким чином, вважаючи відмову в наданні копії документу неправомірною, ГО «Регіональний центр прав людини» звернувся до Фонду захисту права на доступ до інформації з проханням забезпечити юридичний супровід судової справи. На разі позов розглядається Окружним адміністративним судом м. Києва.

 Інтереси організації у суді представляє адвокат Сергій Заєць.