Незалежна колегія визнала програму Дмітрія Кісєльова пропагандою

February 27, 2014

У зв’язку з численними повідомленнями щодо порушення журналістських стандартів при висвітленні українського Майдану російським телеканалом «Россия – 1» і, зокрема, журналістом Дмітрієм Кісєльовим, українська Комісія з журналістської етики звернулась до Громадської колегії з розгляду скарг на пресу – незалежного інституту, який здійснює саморегулювання та спів регулювання в сфері масової інформації і до складу якого входять авторитетні та незалежні експерти, представники громадських організацій.

При розгляді скарги Громадська колегія визнала, що під час висвітлення українського віча 8 грудня 2013 року в програмі «Вести недели» були допущені численні перекручування, зокрема щодо хронологічного перебігу подій в Україні 30 листопада та 1 грудня, дезінформація глядачів, однобокий характер подання інформації, дифамаційні твердження щодо «пропрлаченості» масових протестів тощо. Так, зокрема, Дмітрій Кісєльов стверджував, що силовий розгін мирного протесту в ніч на 30 листопада був результатом провокацій, при цьому був використаний відеоряд із подій, які мали місце під Адміністрацією Президента лише 1 грудня. Крім цього, під висновки автора про фінансування Майдану Америкою було «підігнано» як доказ відео прихованої камери, що насправді знімалось ще у 2012 році.

Водночас, в Рішенні Колегії також зазначається, що сюжет, що став предметом розгляду має чіткі ознаки пропаганди, яка поширювалась через пройм-таймову програму. Зокрема, сюжет «Українське віче» супроводжувався низькоякісними узагальненнями ведучого, використанням спеціально відібраних кадрів, без аналізу причин виникнення проблеми, а з дискредитацією окремих груп і насаджуванням готових ярликів без надання можливості глядачу самостійно оцінювати ситуацію та робити власні висновки.

Наостанок, Колегія відзначила негативну тенденцію щодо поширення та закріплення  пропаганди в сфері масової інформації в Росії та наголосила на загрозах, які така ситуація створює для добросовісної журналістики.

З повним текстом рішення можна ознайомитись за посиланням.