#НіСуддямЯнуковича: ВРУ має відправити 700 суддів на новий конкурс

September 8, 2016

ЧИЖИКМенше місяця залишилося у народних депутатів для оновлення суддівського корпусу на 10 %. Сьогодні на порядок денний ВРУ винесено 10 постанов про безстрокове обрання понад 700 суддів. Їх потрібно розглянути і відхилити, відправивши 700 суддів-п’ятирічок, які “зависли у Раді” на нові чесні конкурси та майнові перевірки. Такі вимоги Рух ЧЕСНО та громадськість висунули акцією #НіСуддямЯнуковича сьогодні під стінами ВРУ.

Ми вимагаємо відправити суддів Януковича на новий конкурс. Якщо Парламент не розгляне це питання
зараз, то понад 700 суддів, як привиди, без конкурсів та майнових перевірок можуть, отримають крісла пожиттєво з подачі Вищої ради правосуддя. Ми за чесні конкурси для суддів
!”, – заявила активістка ЧЕСНО. Фільтруй Суд! Галина Чижик.

За словами Тетяни Семілетко, активістки ЧЕСНО. Фільтруй Суд!, якщо депутати дослухаються, з’явиться Семілеткопонад 700 вакантних місць і непрацюючі нині судді зможуть підтвердити свою відповідність посаді на загальних засадах, разом з іншими претендентами:

Рух ЧЕСНО буде пильно моніторити проведення конкурсів серед суддів та збиратиме інформацію про їхню доброчесність. Ми також закликаємо журналістів долучатися та досліджувати, хто є хто серед суддів та членів ВРЮ і ВККС. Ми вимагаємо від Верховної Ради рішуче оновити суди вже у вересні. До прикладу, у Туреччині нещодавно масово звільнили суддів, хоча ця країна також є членом Ради Європи і має виконувати рішення Євросуду з прав людини, як Україна. У нас заміни усіх суддів, на противагу часткових ротацій, очікують понад 36 % українців“, – зазначила Тетяна Семілетко.

 ЛапінПозицію Руху ЧЕСНО підтримує і народний депутат, член парламентського комітету з питань правової політики та правосуддя, Ігор Лапін. Депутат розвіяв міф про проблему недоукомплектованості судів у разі звільнення суддів:

Впевнений, що моїм колегам не треба боятися звільнити цих суддів, оскільки всі пройшли за конкурсами згідно з законодавством Януковича. Так само не треба боятися того, що у судовій системі настане колапс. Згідно з новим законодавством, уже з 30 вересня Президент отримає повноваження переводити суддів для забезпечення громадян повноцінного права на правосуддя“.

 У свою чергу, Андрій Круглашов, координатор Руху ЧЕСНО зазначив, що потрібно подбати про те, щоб судді проходили конкурси чесно та прозоро, щоб між ними була здорова конкуренція:

Суспільство виживе і стане міцним, якщо буде розуміти, що є надійна судова система“, – наголошує він.14305256_1795772574001844_2181619788025822861_o

Нагадаємо, 762 суддів, 5-річний термін повноважень яких закінчився, були рекомендовані Вищою кваліфікаційною комісією суддів України для їх обрання Парламентом на посаду судді. Майже 2 роки народні депутати саботують прийняття рішення. Таким чином, за кожні 4 дні неголосування українці зі своїх кишень сплачують 1 мільйон гривень за суддів, які не здійснювали правосуддя. Громадськість закликає ВРУ не консервувати, а рішуче оновити українські суди. Рух ЧЕСНО передав депутатам аргументи про розгляд та відхилення обрання цих суддів.