Нові глобальні принципи збалансовують нацбезпеку і право знати

June 15, 2013

Презентовані нові Глобальні принципи з національної безпеки і свободи інформації (Цванські принципи). Вони є результатом більше двох років міжнародної співпраці. Ці принципи були розроблені 22 організаціями та науковими центрами за участі більш ніж 500 експертів із понад 70 країн в 14 нарадах по всьому світу. Принципи були презентовані 12 червня на зустрічі у м. Цване, Південна Африка, що й дало їм ім’я.

Принципи спрямовані на досягнення балансу між державною таємницею та правом громадськості знати у глобальному світі, зміненому зусиллями боротьби з тероризмом та поширенням цифрових технологій.

Принципи вказують, яка інформація, що перебуває у розпорядженні держави, може на законній підставі триматися в секреті, і яка інформація повинна бути розкрита. Також в них визначено стандарти поводження з інформаторами, що діють в суспільних інтересах, питання засекречування та розсекречування інформації, та інше.

Головні ідеї Цванських принципів:

  • Інформація повинна триматися в таємниці, тільки якщо її розкриття потягне за собою реальні та визначені ризики заподіяння істотної шкоди законним інтересам національної безпеки (Принцип 3).

  • Інформація про серйозні порушення міжнародних прав людини і гуманітарного права повинна бути розкрита в будь-яких випадках (Принцип 10А).

  • Громадськість повинна мати доступ до інформації про програми стеження (Принцип 10E).

  • Жодна урядова особа не повинна категорично звільнятися від вимог про розкриття інформації (Принцип 5).

  • Державні посадові особи, які діють в інтересах суспільства, викриваючи зловживання уряду, мають бути захищені від помсти (Принцип 40).


Завантажити текст принципів англійською мовою.