Новий підхід до регулювання суспільної моралі: законотворча ініціатива

July 1, 2010

Шістнадцятого червня 2010 року у Верховній Раді України був зареєстрований проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (законопроект № 6532, н. д. Андрій Шевченко, н. д. Євгеній Суслов, фракція БЮТ; н. д. Руслан Князевич, Владислав Каськів, фракція блоку НУНС; Юрій Мірошниченко, фракція Партії регіонів; щодо захисту суспільної моралі).

Законопроект має на меті скасування Закону України «Про захист суспільної моралі». Натомість до інших чинних законів України запропоновано внесення ряду доповнень, спрямованих на регулювання моральних питань. Йдеться передовсім про захист дітей від втягнення у виробництво і розповсюдження продукції сексуального чи еротичного характеру, а також про обмеження їх доступу до такої продукції.

Коло правових актів, до яких законопроектом запропоновані зміни, включає Закони України «Про охорону дитинства», «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», «Про видавничу справу», «Про рекламу» та «Про кінематографію».

У пояснювальній записці до законопроекту наведений ряд аргументів на користь того, що для регулювання сфери суспільної моралі достатньо спеціальних норм в певних законах України, і не потрібен окремий закон. На думку авторів проекту та експертів Ради Європи чинний Закон України «Про захист суспільної моралі» має занадто широку сферу дії, а його положення призводять до дублювання повноважень між державними органами у сфері моралі.

Комітeт з питань свободи слова та інформації підтримав законопроект № 6532 та рекомендував Верховній Раді України прийняти його в першому читанні за основу. Водночас Головне науково-експертне управління у своєму висновку вказало на те, що у проекті є чимало норм, які дублюють положення чинного законодавства. Зауваження викликає також термінологія законопроекту. З цих причин Головне науково-експертне управління рекомендує авторам доопрацювати проект.

Картка законопроекту