НСТУ затвердила редакційний статут Суспільного мовлення

March 6, 2018

Наглядова рада НСТУ затвердила редакційний статут суспільного мовника що встановлює стандарти створення та поширення інформації для журналістів Суспільного, а також регламентує діяльність Редакційної ради. Статут було розроблено Редакційною радою НСТУ за участю юристів Центру демократії та верховенства права і схвалено на черговому засіданні, яке відбулося 27 лютого 2018 року.

Основою для документа став типовий статут телерадіокомпанії, розроблений експертами Центру демократії та верховенства права (на момент розробки – Інституту Медіа Права). «НСТУ при виготовленні програм усіх напрямів мовлення (інформаційного, суспільно-політичного, просвітницького та розважального) та поширенні їх на своїх платформах діє у відповідності до журналістських стандартів точності, достовірності, оперативності, повноти, неупередженості, збалансованості та відокремлення фактів від коментарів, авторських суджень і припущень. Пріоритетність стандартів для кожного з напрямів обумовлена формою і змістом їхнього контенту» – зазначається в статуті.

У документі прописане застосування кожного зі стандартів. Зокрема, йдеться про достовірність та збалансованість інформації, маркування реклами, невтручання у приватне життя, заборону дискримінації.

Так, статут вимагає від журналістів НСТУ перевірки кожної інформації. Факти мають підтверджуватися даними щонайменше з двох джерел. При цьому журналіст зобов’язаний представляти максимальну кількість точок зору. «Для ПАТ «НСТУ» немає табуйованих осіб, про яких не можна згадувати в новинах або  запрошувати до студії», – йдеться у документі.

Також редакційний статут а НСТУ визначає роботу Суспільного під час виборів. Головним принципом для НСТУ є рівні можливості доступу до ефірів для усіх суб’єктів виборчого процесу. Окрім цього, компанія буде створювати аналітичні, дискусійні та дебатні програми, щоб сприяти суспільним дискусіям. Натомість, будь-яка політична реклама у позавиборчий період буде заборонена.

Окремо у документі передбачено захист інтересів неповнолітніх. Йдеться про правила інтерв’ювання дітей та часові рамки публікації «недитячого» контенту.

«До 23-ї години всі програми ПАТ НСТУ повинні бути придатні для загальної аудиторії, зокрема для дітей та підлітків. Що раніше розміщується програма у вечірньому блоці, то більше вона має підходити для самостійного перегляду дітьми», – вказано у статуті.

На доповнення до статуту Редакційна рада розроблятиме додатеові дороговкази щодо захисту неповнолітніх.

Контроль над дотриманням редстатуту здійснюватиме редакційна рада НСТУ, що складається із 15 працівників Суспільного мовлення. Склад ради було обрано 4 та 11 жовтня  колективами філій і колективом НСТУ і Наглядовою радою 25 жовтня 2017 року, а очолила її запорізька журналістка Ольга Вакало.

Повний текст редакційного статуту читайте за посиланням.