Обмеження доступу до інформації про постраждалих від Чорнобильської катастрофи оскаржать до суду

September 24, 2014

За сприяння Фонду захисту права на доступ до інформації до суду буде оскаржено відмову Міністерства соціальної політики України надати інформацію щодо дотримання законодавства про соціальний захист громадян, постраждалих від Чорнобильської катастрофи.

Ініціатором справи є громадський активіст Борис Ткачук, який 11 серпня 2014 року подав запит до Міністерства соціальної політики України про надання копії Наказу Міністерства праці та соціальної політики України від 23.12.2010 N 404 «Про результати здійснення перевірок виконання вимог Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”» щодо правильності визначення статусу осіб, надання пільг та компенсацій постраждалим громадянам органами праці та соціального захисту населення протягом 2010 року. 

Міністерство соціальної політики у відповідь на запит відмовило у наданні копії Наказу посилаючись на те, що документ містить службову інформацію, а тому має обмежений доступ.

Борис Ткачук звернувся зі скаргою до прокуратури, однак у вжитті заходів прокурорського реагування було відмовлено. У зв’язку з цим, неправомірність відмови Міністерства надати публічну інформацію буде оскаржено до суду.


Метою проекту «Забезпечення судового захисту права на інформацію за підтримки Фонду та мережі захисників права на доступ до інформації», що здійснюється Інститутом Медіа Права за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», є гарантування правового захисту права кожного на доступ до інформації. Детальніше про програму: www.irf.ua