Огляд щодо перешкоджання роботі журналістів в день виборів Президента

May 27, 2014

25 травня 2014 року, в день позачергових виборів Президента України, були зафіксовані окремі випадки перешкоджання професійній діяльності журналістів під час виборчого процесу в різних областях України.

Зокрема, у Волинській області ОВК №23 заступник голови комісії Світлана Демчук не допускала журналістів окремих видань, до роботи в ОВК.

У Миколаєві на виборчій дільниці, розташованій в головному корпусі Національного аграрного університету, члени виборчої комісії прогнали з ДВК журналіста газети «Де правда» Романа Бабчука, заявивши, що він не має права проводити фото та відеозйомку процесу підрахунку голосів виборців. Також у Миколаєві, увечері член дільничної виборчої комісії №480800, розміщеної в Корабельному районі, в приміщенні середньої школи №48, намагався перешкодити журналістці інтернет-видання «Корабелов.info» Наталії Беловій проводити відеозйомку процесу підрахунку голосів виборців.

У Дніпропетровську кореспондента газети «Точка опори» не пускали на виборчу дільницю № 121481, та вимагали дозвіл Пенітенціарної служби.

В Одесі блогерам проекту «Велика Одеса» заборонили проводити он-лайн трансляцію, що зафіксували партнери з Інституту Масової Інформації. Члени ДВК проголосували за заборону, посилаючись на неіснуючу постанову «Про таємницю голосування» та зафіксували це в акті без занесення у протокол.

Голова дільничної виборчої комісії у Сумах намагалася не дозволити позаштатному кореспонденту газети «Панорама» Оксані Мальченко бути присутньою у приміщенні для голосування під час підрахунку голосів.

Знімальна група телеканалу ZIK намагалась простежити за підрахунком голосів на кількох дільницях у Львові. Однак члени більшості комісій побажали працювати за зачиненими дверима.

В Дніпропетровську Голова комісії перешкоджала стрімеру каналу «112» Антону Салюку вести пряму трансляцію з виборчої дільниці у Дніпропетровську. Під час нічного включення до нього підбігла голова комісії, вирвала навушники та перешкоджала роботі прямо під час прямого ефіру.

Нагадаємо, що згідно із чинним законодавством представникам ЗМІ гарантується безперешкодний доступ на всі публічні заходи, пов’язані з виборами, а також на засідання виборчих комісій, у тому числі при підрахунку голосів та встановленні результатів голосування. На виборчих дільницях у день виборів журналісти мають право бути присутніми без дозволу чи запрошення відповідної комісії. При цьому акредитацію медіа Центрвиборчком запровадив для надання доступу до заходів на період підготовки і проведення виборів, що відбуваються у самій ЦВК.

Станом на 25 травня 2014 р. тривожними залишалися випадки викрадення журналістів у східних регіонах України.

Так, в день виборів журналістів В’ячеслава Бондаренка та Максима Осовського на блок-посту в місті Щастя під Луганськом затримали терористи та повезли в захоплену ними будівлю луганської СБУ. В Луганську журналісти забезпечували трансляцію ходу виборчого процесу, проте затримали їх не під час виконання ними професійних обов’язків, а на підставі знайденого у їхній машині українського прапору. Пізніше журналістів з полону було відпущено.

Ми вважаємо, що відповідальність за злочини проти журналістів в Україні несе Російська Федерація, яка спровокувала конфлікт і безпосередньо керує діями терористів. Протиправне поводження із журналістами є свідомою політикою залякування з метою унеможливити об’єктивне інформування про події в країні.

З огляду на це, Інститут Медіа Права закликає правоохоронні органи України негайно вжити всіх необхідних заходів для визначення місцезнаходження зниклих представників ЗМІ, для забезпечення безпечних умов для життя і здоров’я журналістів, телеоператорів, інших працівників засобів масової інформації, а також провести належне розслідування перешкоджання роботі журналістів та притягнути винних до відповідальності. Разом з тим, радимо редакціям ЗМІ вжити усіх можливих заходів з підвищення рівня фізичної безпеки своїх працівників, які перебувають на місці подій, наприклад, забезпечивши їх охороною.