Окружний адміністративний суд заперечує можливість отримання конституційного подання на запит

January 31, 2013

Двадцять третього січня 2013 року Окружний адміністративний суд міста Києва розглянув справу за позовом журналіста Сергія Лещенка до Конституційного Суду України.

Суд відмовив у задоволенні позову, спрямованого на отримання тексту конституційного подання народних депутатів щодо конституційності Закону України «Про засади державної мовної політики». Представник позивача обґрунтував, що журналіст має право отримати такий документ на запит, оскільки відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації» немає підстав для обмеження його у доступі, і за визначенням інформація у ньому не може бути названа службовою, як про це вказав відповідач. Підзаконні нормативні акти самого Конституційного Суду України також не дають підстав обмежувати у доступі документ, що був створений поза межами Суду, зокрема, народними депутатами.

Тим не менше, суд підтримав ненадання документу, вказавши, що він належить до матеріалів конституційного провадження. Суд не проаналізував суспільну значущість цього конституційного подання, яке стосується актуального питання статусу мов в Україні. Суд також не врахував рішення Європейського суду з прав людини в аналогічній справі “Угорська спілка громадянських свобод проти Угорщини”. Євросуд у своєму рішенні підтримав право громадської організації отримати конституційну скаргу, подану депутатом до Конституційного Суду Угорщини. Варто зауважити, що відповідно до національного законодавства практика Європейського суду з прав людини є джерелом права для судів України.

З огляду на це Сергій Лещенко та його представник Роман Головенко, юрист Інституту масової інформації, оскаржуватимуть судове рішення до Київського апеляційного адміністративного суду.

Ця судова справа підтримується Фондом захисту права на доступ до інформації, що був заснований Інститутом Медіа Права за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».