Покрокова інструкція: як дослідити відкритість інформації про фінансові ресурси розпорядника?

April 21, 2016

Забезпечення прозорості та відкритості органів влади та місцевого самоврядування, в першу чергу, здійснюється через надання інформації про розпорядження бюджетними коштами і майном.

Друга хвиля моніторингу в рамках проекту Платформа «Омбудсман плюс» була спрямована на дослідження питання як саме виконують розпорядники обов’язок оприлюднення інформації про фінансові ресурси, а також чи надають вони на інформаційні запити документи, що містять відомості про розпорядження бюджетними коштами і майном.

Центр демократії та верховенства права (Інститут Медіа Права) презентує методологію та аналітичні матеріали, за якими проводилась друга хвиля моніторингу в рамках проекту Платформа «Омбудсман плюс».

Детальніше із текстом Методології проведення моніторингу, аналітичною вибіркою із законодавства, а також зразками запитів можете ознайомитись за посиланнями:

Методологія  

Аналітична вибірка законодавства 

Запит про виконання бюджету

Запит про фінансові ресурси

Запит про договори

Запит про витрати розпорядника

Нагадаємо, монітори проекту Платформа «Омбудсман плюс» вивчали роботу обласних і міських рад, а також обласних державних адміністрацій у 23-х областях України. Предметом дослідження чотирьох хвиль моніторингу були:

  • робота спеціальних структурних підрозділів або посадових осіб, які організовують у встановленому порядку доступ до публічної інформації і спеціальних місць для роботи запитувачів з документами чи їх копіями;
  • доступність інформації про фінансові ресурси органів місцевої виконавчої влади та місцевого самоврядування;
  • забезпечення доступу до засідань колегіальних суб’єктів владних повноважень та оприлюднення розпорядниками проектів своїх актів;
  • повнота та своєчасність надання відповідей на запити.