Покрокова інструкція: як дослідити відкритість колегіальних засідань розпорядника, оприлюднення проектів та прийнятих рішень?

April 27, 2016

Закон «Про доступ до публічної інформації» зобов’язує місцеві ради оприлюднювати проекти рішень, які виносяться на розгляд на пленарному засіданні, а також оприлюднювати усі рішення прийняті на таких засіданнях. Окрім того, кожен громадянин має право бути присутнім на засіданнях і бачити як працює рада, як кожен депутат голосує за те чи інше питання і як взагалі приймаються рішення з важливих питань життя громади.

Це ще один крок до забезпечення прозорості та відкритості органів місцевого самоврядування і третя хвиля моніторингу в рамках проекту Платформа «Омбудсман плюс» була спрямована на дослідження питання як саме працює такий механізм громадського контролю.

Центр демократії і верховенства права (Інститут Медіа Права) презентує методологію та аналітичні матеріали, за якими проводилась третя хвиля моніторингу в рамках проекту Платформа «Омбудсман плюс».

document_2-03 (3)

Детальніше із текстом Методології проведення моніторингу, аналітичною вибіркою із законодавства, а також зразками запитів можете ознайомитись за посиланням:

Методологія 

Аналітична вибірка законодавства 

Запит про призначення пленарного засідання

Запит про надання результатів голосування 

Запит про надання рішень

Запит про надання розпоряджень

Запит про надання регламенту ради

 

Нагадаємо, монітори проекту Платформа «Омбудсман плюс» вивчали роботу обласних і міських рад, а також обласних державних адміністрацій у 23-х областях України. Предметом дослідження чотирьох хвиль моніторингу були:

  • робота спеціальних структурних підрозділів або посадових осіб, які організовують у встановленому порядку доступ до публічної інформації і спеціальних місць для роботи запитувачів з документами чи їх копіями;
  • доступність інформації про фінансові ресурси органів місцевої виконавчої влади та місцевого самоврядування;
  • забезпечення доступу до засідань колегіальних суб’єктів владних повноважень та оприлюднення розпорядниками проектів своїх актів;
  • повнота та своєчасність надання відповідей на запити.