Покрокова інструкція: як дослідити спеціальне місце для роботи запитувачів з документами?

April 18, 2016

В рамках проекту Платформа «Омбудсман плюс» Інститут Медіа Права успішно провів моніторинг виконання Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Моніторинг проводився за розробленою експертами Інституту Медіа Права методологією, що містить покрокову інструкцію для моніторів, аналітичну вибірку із законодавства, що регулює питання предмету моніторингу, а також зразки запитів та інших документів, необхідних для проведення моніторингу та аналізу його результатів.

Інститут Медіа Права радий поділитися з громадськими активістами методологією та аналітичними матеріалами, за якими проводилась перша хвиля моніторингу. Це стане в нагоді тим громадським активістам, які хочуть дослідити, як працює відділ із забезпечення доступу до публічної інформації та спеціально створені місця для ознайомлення запитувачів із документами.

 

 

Результати моніторингу будуть опубліковані уже після фінальної презентації наприкінці травня.

Детальніше із текстом Методології проведення моніторингу, аналітичною вибіркою із законодавства, а також зразками запитів можете ознайомитись за посиланням:

Методологія

Аналітична вибірка

Запити 

Нагадаємо, монітори проекту Платформа «Омбудсман плюс» вивчали роботу обласних і міських рад, а також обласних державних адміністрацій у 23-х областях України. Предметом дослідження чотирьох хвиль моніторингу були:

  • робота спеціальних структурних підрозділів або посадових осіб, які організовують у встановленому порядку доступ до публічної інформації і спеціальних місць для роботи запитувачів з документами чи їх копіями;
  • доступність інформації про фінансові ресурси органів місцевої виконавчої влади та місцевого самоврядування;
  • забезпечення доступу до засідань колегіальних суб’єктів владних повноважень та оприлюднення розпорядниками проектів своїх актів;
  • обмеження доступу до службової інформації.